Byla to chlouba průmyslu, nyní na Moravan čeká bankrot

Tomáš Fránek
26. 10. 2009 12:30
Slavná letecká továrna založená podnikatelskou dynastií Baťů se rozprodává po částech
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Otrokovice - Výrobce letadel Zlin, která svého času dominovala na světových trzích, společnost Moravan Aviation směřuje kvůli dluhům nezadržitelně k bankrotu.

Je to už podruhé a hrozí tak, že výroba letadel zahájená v Otrokovicích už v roce 1934 podnikatelskou rodinou Baťů skončí tentokrát definitivně.

Dražba za 31 milionů

Majetek firmy se navíc stále rozprodává kvůli dluhům bývalých vlastníků, podnikatelů kolem Libora Sosky, po částech.

Dnes šly do dražby budovy a pozemky v areálu Moravanu za více jak 31 milionů. "Nepodařilo se prodat jenom jídelnu, o ostatní majetek byl zájem," řekl deníku Aktuálně.cz Josef Machů z dražební společnosti Prokonzula.

Prodej majetku v areálu Moravanu umořuje dluhy z minulosti, které dosáhly téměř dvou miliard korun. A kvůli dluhům byl už v roce 2002 vyhlášen na firmu vedenou Liborem Soskou konkurz.

K úpadku ale kvůli dluhům míří i poslední část firmy, která se zabývala výrobou slavných letadel Zlin, firma Moravan Aviation.

Výrobu letadel koupila v roce 2006 v tendru za 50 milionů irská společnost QucomHaps. A přes sliby o zlepšení situace a nových zákaznících pro letadla Zlin irská firma dluží jak svým asi 150 zaměstnancům, tak úřadům a dodavatelům. S firmou bylo zahájeno insolveční řízení, platy zaměstnanců podle dokumentů, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, vyplácí zlínský úřad práce.

Podle insolvenčního rejstříku se už od července jedná o vyhlášení úpadku, spor již řešil jak Krajský soud v Brně, tak Vrchní soud v Olomouci. Podle dlužníků, kteří se k původnímu návrhu jednoho ze zaměstnanců přidávají, firma už neplatí nikomu. Jde jak o dodavatele firmy, tak státní úřady.

Sliby chyby

"Majitel firmy nepřišel ani s novým výrobním programem (výroba části letounů ruské konstrukce), jak sliboval při převzetí firmy. Nikdy se neuskutečnily ani velké dodávky letadel Zlin do afrických zemí," uvedli ve svém návrhu z tohoto měsíce na vyhlášení úpadku zástupci firmy ICM.

Firma svoje problémy veřejně nekomentuje. Podle vyjádření právního zástupce firmy pro soud je ale návrh na vyhlášení úpadku neopodstatněný a soud ho má zamítnout.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel.

Výroba se rozšířila na sportovní, zemědělské a cvičné letouny. Ty nesly značku Zlín a nejznámějším z nich byl stroj Z-XII, který byl v té době nejrozšířenějším sportovním letounem v Evropě.

Světového věhlasu dosáhla také letadla Zlín Trenér, která v šedesátých a sedmdesátých letech určovala trend ve vývoji letadel pro leteckou akrobacii. Továrna celkem vyrobila přes 5 tisíc letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy