Piloti kývli na 30% snížení platů, vedení ČSA odchází

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 10. 2009 13:45
Piloti ustoupili ze snížení o 15 procent a nechají si z platů sebrat víc. Radomír Lašák a vedení firmy odchází.
Odbory pilotů couvly od patnácti ke třiceti procentům.
Odbory pilotů couvly od patnácti ke třiceti procentům. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Piloti Českých aerolinií přistoupili na třicetiprocentní snížení platů, které po nich od konce srpna požadoval prezident společnosti Radomír Lašák. Přitom ještě před několika dny byli ochotni přistoupit na patnáctiprocentní snížení, nebo na snížení o 30 procent, ale vyrovnané zaměstnaneckými akciemi firmy.

To však odmítl nový předseda představenstva ČSA Miroslav Dvořák. Prezident společnosti Radomír Lašák oznámil, že když piloti splnili svou část dohody, splní i vedení společnosti tu svou.

"Těší mne, že se zaměstnanci rozhodli stát se součástí řešení situace v ČSA, kterou zapříčinila světová ekonomická krize. Plán roku 2010 - mít ČSA v černých číslech, je mnohem reálnější. Já i celé vedení, které v tuto chvíli působí ve výkonných funkcích, plníme svůj slib, ze společnosti České aerolinie odcházíme a přejeme novému týmu úspěšnou realizaci restrukturalizačního plánu a i trochu štěstí," uvedl Lašák.

Lašák byl v pondělí odvolán z funkce předsedy představenstva, v níž ho nahradil šéf další státní firmy Letiště Praha Miroslav Dvořák. Ten ve středu odmítl podepsat dodatky odborů ke kolektivní smlouvě, podle nichž by platy pilotů klesly o 15 procent, ostatním zaměstnancům a deset a pět procent.

S poklesem mezd pilotů o 30 procent počítá záchranný plán nyní odcházejícího vedení ČSA. Má pomoci ušetřit 480 milionů korun, dalších 480 milionů má přinést snížení platů ostatních zaměstnanců o 15 procent.

Podle vyjádření nového předsedy představenstva se s odboráři podařilo dohodnout i snížení platů o patnáct procent u palubních průvodčí, a o 10 procent pro ostatní zaměstnance.

Aby ocenil ústupek odborářů, vzdal se Dvořák manažerského platu u ČSA do doby, než se aerolinky vrátí k zisku.

Upřesnil také podobu dohody mezi vedením a odbory. Piloti se vzdají 20 procent ze své základní mzdy už od 1. listopadu, dalších osmi procent pak od začátku nového roku. Zbývající dvě procenta se pilotům i všem ostatním odečtou od částky na důchodové pojištění.

Podle stejného vzorce klesnou platy i palubnímu personálu, tedy o deset procent od listopadu a o tři od ledna, a dalším zaměstnancům - o pět procent v listopadu, o další tři od ledna.

"Díky oboustranně konstruktivnímu a korektnímu jednání ušetří aerolinky do konce roku 2010 přes 1, 6 miliardy korun. Částka zahrnuje snížení mzdových nákladů a úspory vzniklé dokončením restrukturalizace," uvedl Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy