Koupil Chrysler, teď mu zisky za čtvtletí spadly o 95%

hp
21. 10. 2009 14:58
Fiat zaznamenal ve třetím čtvrtletí výraznou ztrátu.
Letos Fiat představil novou tvář oblíbené "pětistovky".
Letos Fiat představil novou tvář oblíbené "pětistovky". | Foto: Veronika Skálová

Praha - Místo 468 milionů eur pouhých 25 milionů. Takový pokles zaznamenala italská automobilka Fiat ve třetím čtvrtletí na svém zisku. V meziročním srovnání to znamená pětadevadesátiprocentní propad. Firma navíc dodala, že jí tržby klesly o 16 procent na 12 miliard eur.

Přestože se tržby automobilové sekce meziročně snížily o 1,4 procenta na 6,5 miliardy eur, objem prodeje se o 4,3 procenta zvýšil, jak uvedla agentura DPA. Firma tak prodala přes půl milionu vozů.

I pokles zisku o 95 procent ve třetím čtvrtletí je úspěch oproti výsledkům z předchozího čtvrtletí. Fiat se totiž od dubna do června ocitl v čisté ztrátě 179 milionů eur.

Od letošního roku se automobilka Fiat spojila s americkou automobilovou firmou Chrystler Group. Teď vlastní pětinu této firmy a také stojí v jejím vedení. Chrysler plánuje výrobu oblíbeného Fiatu 500 v Mexiku.

Původně měli Italové zájem také i německý Opel, z tohoto nákupu však sešlo.

Zájem spotřebitelů o automobily poklesl díky finanční krizi celosvětově. Již minulý měsíc generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne prohlásil, že se podle jeho názoru letos celkově v Evropě prodá o 7,5 procent vozů méně.

Marchionne se před časem nechal slyšet, že aby Fiat přežil, potřebuje dosáhnout ročního prodeje 5,5 milionu vozů. V pololetí ale Fiat a Chrysler dohromady prodaly jen 4,2 aut za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy