Kolínská TPCA čeká rekordní rok, i Hyundai nabírá lidi

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 10. 2009 14:30
V Kolíně letos vyrobí o 2 procenta víc než loni. Hyundai začal znovu přijímat zaměstnance.
Továrna u Kolína zvyšuje výrobu navzdory krizi.
Továrna u Kolína zvyšuje výrobu navzdory krizi. | Foto: Czechtourism

Kolín, Nošovice - Pokles zájmu o auta, na který žehrají už téměř rok prodejci všech značek, má jednu výjimku. Týká se malých vozů - ke štěstí všech, kdo pracují v kolínské továrně TPCA.

Právě malé vozy totiž společnost vyrábí. A letos se chystá pokořit loňská čísla. Podle viceprezidenta společnosti Jiřího Černého letos z bran kolínské továrny vyjede více než 330 tisíc nových vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Meziročně jde o dvouprocentní nárůst. A požadavky mateřských firem na příští rok jsou prý ještě vyšší.

"Vývoj trhu za posledních deset, dvacet let vykazuje cyklické fáze růstu či poklesů. Ale s jedinou výjimkou. Mají jeden nezpochybnitelný trend, trvající od roku 1990, a to je obliba malých vozů v Evropě," vysvětlil Černý.

Loni vyrobila továrna TPCA 324 tisíc vozů, což představovalo pětiprocentní nárůst, v letošním prvním pololetí jich bylo téměř 175 tisíc. 

Podnik utržil 49 miliard korun, což sice znamená meziroční pokles o čtyři procenta, ten je však převážně způsobený kurzovými ztrátami.


Hyundai vyrobí méně, ale nabírá

Výjimka z krize ale neplatí pro nošovickou továrnu Hyundai. Ta letos vyrobí méně aut než původně plánovaných 160 tisíc. Přesto však bude přijímat další zaměstnance.

Konkrétně má v následujících měsících přijít 700 nových lidí. "V letošním roce máme v plánu nabrat několik stovek zaměstnanců, někdy v průběhu příštího roku bychom se měli dostat na číslo 2750, kdy bude plná saturace obou směn a všech pozic v managementu a administrativě, které zatím nejsou obsazeny," řekl mluvčí společnosti Petr Vaněk.

Druhou směnu spustili v Nošovicích na začátku září, původně měl dvousměnný provoz běžet už od jara. Klesající poptávka způsobená krizí ale tento plán odložila. Hyundai plánuje spustit i třetí směnu, ale to až na přelomu let 2011 a 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy