Londýnské letiště Gatwick prodáno za 43 miliard korun

hp
21. 10. 2009 10:36
Britský letištní operátor BAA prodal letiště Gatwick společnosti Global Infrastructure Partners.
Prodej letiště nařídil antimonopolní úřad.
Prodej letiště nařídil antimonopolní úřad. | Foto: Reuters

Londýn - Společnost Global Infrastructure Partners (GIP) koupila londýnské letiště Gatwick. Za jeden a půl miliardy liber, v přepočtu 43 miliard korun, jí ho prodal dosavadní majitel britský letištní operátor BAA. Peníze, které z prodeje letiště získá, použije na zaplacení části svého dluhu.

Prodat do dvou let londýnská letiště Gatwick a Stansted a také jedno velké letiště ve Skotsku nařídil firmě v letošním roce britský antimonopolní úřad. BAA, patřící španělské společnosti Grupo Ferrovial SA, totiž provozuje na britských ostrovech dohromady sedm letišť.

Mezi ně patří i nejvytíženější letiště v Evropě, londýnské Heathrow. Podle antimonopolního úřadu tak dochází díky nedostatku letecké konkurence na trhu k porušování férovosti hospodářské soutěže.

Podle BAA by mohl být prodej letiště Gatwick hotov do konce roku. Musí ho totiž ještě schválit Evropská unie. "Přejeme Gatwicku dobrou budoucnost a věříme, že letiště bude pod novým vlastníkem vzkvétat," prohlásil generální ředitel BAA Colin Matthews.

V České republice je prodej největšího českého letiště nejistý. Poslanecká sněmovna totiž odsouhlasila zákon o zákazu prodeje letiště, navržený sociálními demokraty. Ti se obávají privatizace letiště kvůli možnému ohrožení státu, jak tvrdí. Zákon teď projednávají senátoři. 

 

Právě se děje

Další zprávy