Vláda znervózněla, úřady musí vyzkoušet datové schránky

Petr Kučera Petr Kučera
19. 10. 2009 15:31
Schránku má aktivovanou zatím jen zlomek úřadů a firem

Praha - Množící se informace o problémech s využíváním datových schránek přiměly vládu k výzvě všem úřadům: Aktivujte si datové schránky už do konce tohoto týdne! "Díky tomu bude možné včas odhalit případná rizika, která mohou fungování systému potkat v ostrém provozu," vysvětlil po dnešním jednání vlády premiér Jan Fischer.

Používání datových schránek pro úřady a firmy zapsané v obchodním rejstříku bude povinné od 1. listopadu. Dříve si je zatím aktivovalo něco málo přes desetinu firem a ještě méně úřadů. Například ministerstvo kultury používá datové schránky už od začátku října, naopak daňová správa je zatím testuje a v ostrém provozu je chtěla spustit až na poslední chvíli.

Projekt datových schránek dnes kritizoval také předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj nastane v listopadu na úřadech chaos. Problémy prý hrozí hlavně na soudech. Za hlavní viníky označil exministra vnitra Ivana Langra a bývalého náměstka Zdeňka Zajíčka. Ti naopak vinu popírají, za případné zpoždění a komplikace podle nich mohou některé úřady, pokud přípravu podcenily.

Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, na poštách zůstává nevyzvednuto ještě kolem 140 tisíc dopisů firmám s přístupovými údaji do schránek. Devadesát tisíc zásilek totiž pošta musela posílat podruhé, když se z původních adres vrátily zpět. Podle zástupců firem ale za mnohá zpoždění může Česká pošta. 

 

Právě se děje

Další zprávy