Sedačky Volva už z Česka nebudou. Výrobce se stěhuje

Tomáš Fránek
14. 10. 2009 14:14
Firmy už nestěhují výrobu jenom do levnějších zemí
Volvo S60.
Volvo S60. | Foto: Reuters

Brno - Jeden z největších výrobců autosoučástek na světě, americká společnost Johnson Controls, stěhuje výrobu autosedaček pro automobilku Volvo pryč z Česka.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdili zástupci odborového svazu Kovo, kteří vyjednávají o podmínkách pro desítky lidí, kteří se na výrobě pro švédskou automobilku podíleli.

"Končí výroba zadních sedadel pro automobilku Volvo v Benátkách nad Jizerou, skončí agenturní pracovníci, zbytek kmenových pracovníků firma, kterých je asi 40, převede na jinou práci," řekl šéf odborového svazu Kovo Josef Středula. Potvrdil, že firma stěhuje výrobu do Švédska, tedy co nejblíže automobilce Volvo.

Na východ i západ

Samotná firma, která má centrálu ve Spojených státech, v Česku má další tři továrny a je dodavatelem sedadel i pro automobilku Škoda, přesun výroby nekomentovala, na zaslaný mail zástupci firmy neodpověděli.

V případě Johnson Controls přitom při přesunu výroby nejde ani tolik o zánik pracovních míst, kterých bude maximálně několik desítek, ale o potvrzení trendu, který je patrný v posledních měsících - firmy už nestěhují výrobu z Česka jenom do levnější východní Evropy nebo Asie, ale vrací se také zpět na bohatý západ. A to přesto, že je tam pracovní síla dražší než v Česku.

Do Rakouska už tak podle odborářů vrátila část výroby z Česka společnost Koop z Kaplic nebo firma Intos v Žebráku. V obou firmách už přišlo o práci přes tři sta lidí.

 

Ještě čtrnáct dní poběží výroba v pražském továrně Siemens, která pak propustí na devět set lidí. Kolejové soupravy se po skončení výroby místo v Praze budou montovat v Německu a Rakousku.

"Jsou to kroky, které pomáhají chránit pracovní trhy v zemích v západní Evropě. Uzavření podniků v Česku pro investory není nevýhodné, zatímco ve svých domovských zemích by za podobný krok museli tvrdě zaplatit," řekl Středula.

Pětina firem chce pryč

To potvrzují i zástupci Hospodářské komory. Z průzkumu komory tak vyplývá, že až pětina tuzemských firem zvažuje odchod či stěhování sídla z České republiky.

"Nejčastěji plánují firmy odchod na východ, a to především díky nižším nákladům spojeným s levnější pracovní silou. Zároveň ale roste i zájem o některé státy Evropské unie, jako jsou například Velká Británie či Nizozemí," řekl šéf komory Petr Kužel.

"V tomto případě jsou hlavní motivací  přesunu sídla společnosti výhodnější daňová legislativa a celkově vstřícnější podnikatelské prostředí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy