ČSA už začaly prodávat bezcelní obchody

Tomáš Fránek
14. 10. 2009 12:05
Firma vyhlásila tendry na prodej obchodů v Praze a Karlových Varech
Únavné a mnohahodinové bylo čekání cestujících ze zrušených letů před transferovou přepážkou Českých aerolinií.
Únavné a mnohahodinové bylo čekání cestujících ze zrušených letů před transferovou přepážkou Českých aerolinií. | Foto: Josef Tuček

Praha - Společnost ČSA zahájila první kroky, aby získala co nejvíc peněz na provoz firmy. Vypsala totiž výběrové řízení na prodej čtyř bezcelních obchodů na letištích v Praze a Karlových Varech.

Právě prodej obchodů zmiňovala dozorčí rada vedle prodeje letadel jako jednu z možností, jak pro vysoce ztrátové aerolinky získat peníze.

Nabídky do konce října

Čtyři bezcelní obchody chce ČSA podle podmínek výběrového řízení prodat rychle, termín pro podání nabídek byl stanoven na 30. října. ČSA bude při prodeji pomáhat poradenská společnost pro fúze a akvizice UniCredit CAIB.

Obchody zaměstnávají asi 80 zaměstnanců a podle ČSA i přes pokles lidí, kteří letišti v Praze a Karlových Varech projdou, tržby v obchodech rostou. Největší podíl v prodeji tvoří alkoholické nápoje a cigarety.

Prodej obchodů je jedním z bodů ozdravného plánu prezidenta Radomíra Lašáka. Kromě prodeje obchodů počítá Lašákův plán také například s prodejem pěti letadel, vyčleněním odbavovacích činností, takzvaného handlingu z firmy, vyčleněním výcvikového střediska a získáním dalších úvěrů od bank. Jak nedávno uvedl Lašák, společnost by tak mohla získat během příštích devíti měsíců až pět miliard korun.

Prodej majetku firmy je podle dozorčí rady nezbytný. Poslední údaje totiž naznačují, že aerolinky  jsou v násobně větších ekonomických problémech, než se čekalo.

Větší než se čekalo

Ještě v květnu dosavadní prezident aerolinií Radomír Lašák tvrdil, že ztráta za celý rok bude okolo půl miliardy korun. Dokumenty, které má k dispozici pro své potřeby dozorčí rada, hovoří podle zjištění deníku Aktuálně.cz o ztrátě mezi 2,9 a 3,3 miliardy korun.

Z prodeje bezcelních obchodů a letadel má firma získat stamiliony korun.

ČSA letadla také pronajímají. Specializovaný server www.planes.cz tak napsal, že firma pronajala Airbus 320 včetně posádky do 25. listopadu společnosti Aircalin do Nové Kaledonie. Z hlavního města Noumea bude český Airbus létat například do Austrálie, na Fidži nebo Nový Zéland.
 

 

Právě se děje

Další zprávy