Za snížení mezd žádají piloti ČSA akcie firmy

Veronika Skálová Adam Junek, Veronika Skálová
13. 10. 2009 13:33
Piloti požadují za snížení platů kompenzaci. Například ve formě akcií.
Pro piloty znamená snížení platů o desítky procent, že přijdou o desetitisíce každý měsíc.
Pro piloty znamená snížení platů o desítky procent, že přijdou o desetitisíce každý měsíc. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kývneme na snížení platů, ale musíte nám nabídnout protihodnotu. Například zaměstnanecké akcie. I tento návrh podle zjištění deníku Aktuálně.cz obsahoval dopis pilotů ČSA pro ministra financí Eduarda Janotu, tvrdí zdroj obeznámený s obsahem dokumentu.

"Piloti tak chtějí kompenzovat to, že jejich platy budou sníženy více než platy ostatních zaměstnanců společnosti," sdělil zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, Aktuálně.cz.

"Nějaké návrhy naše dopisy pro oba ministry, tedy financí i dopravy, obsahovaly. Detaily ale nebudeme komentovat, počkáme na reakci ministrů po skončení zasedání dozorčí rady," odpověděl na přímý dotaz prezident odborové organizace pilotů CZALPA Filip Gaspar.

Neupřesnil ani výši snížení, na kterou by piloti byli ochotni přistoupit. Dříve však potvrdil, že jsou piloti ochotni nechat si sáhnout na platy jen tehdy, pokud nebude firma privatizovaná. Snížení platů musí také odsouhlasit valná hromada odborové organizace, která je svolána na tento čtvrtek. 

Prezident aerolinek Radomír Lašák navrhoval 30 procent s tím, že pokud na ně piloti přistoupí, on vedení společnosti opustí. Nový šéf dozorčí rady Václav Novák dokonce žádal snížení platů pilotů o 45 procent. Průměrný plat pilotů přesahuje 200 tisíc korun.

Dozorčí rada zasedá od dnešního dopoledne za účasti obou ministrů. Kromě záchranných plánů a návrhů na úspory v ČSA je na programu jednání i privatizace aerolinek. Stát dostal jedinou nabídku od společnosti Unimex Travel Service na jednu miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy