D1 čeká obří přestavba. Rozšíření přijde na 18 miliard

Michal Štůsek Michal Štůsek
8. 10. 2009 20:28
Znovu by se mělo postavit 160 kilometrů dálnice, která by se měla rozšířit
S třetím pruhem bude doprava na D1 plynulejší
S třetím pruhem bude doprava na D1 plynulejší | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Nejvytíženější silnici v zemi - dálnici D1 - čeká od příštího roku nejrozsáhlejší přestavba od doby jejího vzniku. O plánované rekonstrukci informovala Česká televize.

Podle ministerstva dopravy bude nově postaven a o metr rozšířen více než stošedesátikilometrový úsek mezi 21. kilometrem u Mirošovic a 182. kilometrem u Kývalky.

Předpokládané náklady se odhadují na 18 miliard korun. Ministr dopravy Gustáv Slamečka zatím podle ČT neví, jak bude přestavba financována. Ve hře je tradiční financování ze státního rozpočtu, ale i PPP (public private partnership), kdy stát spolupracuje se soukromníky.

"Jako první krok bychom chtěli tuto dálnici rozšířit o zhruba jeden metr z každé strany, nebo ve středním dělícím pásu tak, abychom mohli při rekonstrukci povrchu dálnice vždy zachovat průjezdnost dva plus dva jízdní pruhy," řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Prvním upravovaným úsekem bude část mezi Větrným Jeníkovem a Velkým Meziříčím. Podle ŘSD se plánuje stavba dvou dvacetikilometrových úseků za rok.

Plánovaných tří pruhů v každém směru se na většině D1 řidiči ještě nějaký čas nedočkají. Podle Vápeníkové není dosud zpracována studie o vlivu rozšíření dálnice na životní prostředí, další komplikace bude s vykupováním soukromých pozemků podél komunikace a rozšiřování dálničních mostů.

Kromě Prahy by se tříproudého nadstandardu měli nejdříve dočkat v Brně. Pokud půjde vše podle plánu, mohla by zde rekonstrukce začít už v příštím roce a podle plánů skončit o pět let později, tedy koncem roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy