ČSA musí drasticky škrtat, plánuje šéf dozorců

Ekonomika Ekonomika
7. 10. 2009 15:40
Podrobný plán úspor představí Novák příští týden.
Snížení stavů, platů a prodej části letadel nebude podle čéfa dozorců stačit.
Snížení stavů, platů a prodej části letadel nebude podle čéfa dozorců stačit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Drastické ořezání výdajů je podle šéfa dozorčí rady Českých aerolinií jediným receptem na dostatek hotovosti ve firmě. Václav Novák to prohlásil po dnešním mimořádném zasedání rady, která právě problém s hotovostí řešila.

Dvanáctičlenná rada posvětila pokračování prodeje pěti letadel z flotily aerolinek či bezcelních obchodů Duty Free. Jen to by ale ČSA spasit nemohlo, ač šéf dozorčí rady odmítá říci, jak vysoká suma je zapotřebí.

„Přesně to neřeknu, závisí to nejen na tom, kolik peněz získají, ale také na tom, kolik peněz nebudou muset vydat. Ta společnost musí - a nic jiného jí nezbývá - drasticky ořezat své náklady," uvedl Novák podle ČTK.

Jak přesně by toto ořezání mělo vypadat navrhne Novák příští týden. Krom toho bude dál pokračovat záchranný plán sestavený prezidentem firmy Radomírem Lašákem. To je špatná zpráva pro dalších 460 zaměstnanců, které aerolinky ještě propustí. Čtyři stovky lidí už výpověď dostaly.

Podle Lašáka budou první úsporné kroky dokončeny v průběhu listopadu, prosince a ledna. "Tyto projekty a dodatečná opatření  výrazně posilují České aerolinie z hlediska cash flow. Budou-li realizovány v plné šíři,  jejich celkový přínos do hotovostních toků může v horizontu půl roku až devíti měsíců dosáhnout 3,5 až 5 miliard korun," uvedl Lašák.

Ani tyto škrty však předsedu dozorců neuspokojily. Kroky musí podle něj být rychlejší a zásadnější. I proto nyní jedná s odboráři o snížení platů a vymýšlí kde ušetřit na nákladech.

České aerolinie vykázaly v prvním pololetí ztrátu 1,8 miliardy korun. Krom toho jsou hluboce zadlužené. Jediný zájemce o privatizaci, konsorcium Unimex Travel Service, nabídl za ČSA miliardu korun, což jsou podle odborníků vzhledem k výši dluhu spíš drobné.

 

Právě se děje

Další zprávy