Turisté ubývají většině zemí, Evropě ale nejvíc

Ekonomika Ekonomika
28. 9. 2009 12:51
Více turistů přijelo jen do Afriky a Latinské Ameriky.
Země Latinské Ameriky přilákaly letos víc turistů než vloni.
Země Latinské Ameriky přilákaly letos víc turistů než vloni. | Foto: Reuters

Praha - Pozdě, ale přece pociťuje cestovní ruch dopady hospodářské recese.

Ještě v loňském roce její vliv na příjezd zahraničních turistů do oblíbených světových letovisek nebyl takřka cítit. Letos jim však sebere ve světovém měřítku až šest procent návštěvníků. Informovala o tom ČTK s odvoláním na zprávu Světové organizace cestovního ruchu při OSN.

Podle ní ještě v loňském roce stoupl počet zahraničních turistů o dvě procenta, a to navzdory tomu, že ve druhém pololetí jich ubylo. Od letošního ledna do dubna však turistů ubylo o osm procent. A odhady výsledků letní sezóny nasvědčují, že se jí čísla zachránit nepodaří. Většina oblíbených evropských letovisek totiž hlásí pokles i v době, kdy měly jejich pláže turisty přetékat.

Mezi nejvíce postižené oblasti patří právě starý kontinent. Nárůst počtu turistů ze zahraničí se zastavil už vloni a letos klesá. Důvodem je tvrdý dopad krize na Británii, Německo a USA odkud do evropských zemí přijíždí nejvíce cestovatelů.

O něco méně citelně ubylo návštěvníků Blízkého Východu, Asie a Tichomoří. A zemím Afriky a Latinské Ameriky se dokonce podařilo přivést letos víc turistů než minulosti.

Organizace tak odhaduje, že za celý letošní rok bude počet zahraničních turistů o čtyři až šest procent nižší než vloni. Pro země, které na ziscích z cestovního ruchu staví svou ekonomiku, to bude citelná rána.

Příjmy z turistiky podle odhadů klesnou ještě víc než počty turistů. Vloni ještě mírně stouply o 1,8 procenta na 944 miliard dolarů. Evropa i Afrika však už pokles příjmů pocítily. A Řecko už oznámilo, že za letošní první pololetí mu klesly příjmy z turistiky o 14,7 procenta. O mnoho lépe na tom není ani Portugalsko, Turecko odhaduje pro letošek až patnáctiprocentní pokles.

Pražské hotely mají poloviční příjmy

Česká republika pocítila odliv zahraničních návštěvníků ještě před dopadem krize. O to víc pocítí i její důsledek. Pražské hotely například hlásí, že jejich zářijové zisky jsou letos o 45 procent nižší než vloni.

"Krize se v cestovním ruchu u nás projevila už v březnu 2008. Letos od ledna do září takzvaný ukazatel REVPAR, tedy tržby na pokoj k dispozici, v Praze klesl o čtvrtinu," řekl ČTK Martin Chour, šéf hotelu Radisson SAS Alcron a člen vedení pražské sekce Asociace hotelů a restaurací.

Podle některých je letošní sezona nejhorší za dvacet let. Kromě úbytku cizinců totiž ti, kdo přece jen přijedou, u nás tráví méně času a utratí méně peněz než dřív.

 

Právě se děje

Další zprávy