Stát slíbil Hyundai silnici, peníze na ni nejsou

Tomáš Fránek
18. 9. 2009 16:22
V investiční smlouvě s automobilkou je závazek dokončit práce do roku 2012
Zaměstnanci firmy Hyundai po slavnostním spuštění výroby v Nošovicích.
Zaměstnanci firmy Hyundai po slavnostním spuštění výroby v Nošovicích. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Krize nutí stát k tomu, aby přestal dodržovat některé své sliby, kterými do země nalákal jednoho z největších investorů, korejskou automobilku Hyundai.

V investiční smlouvě s automobilkou se stát zavázal k tomu, že opraví a nově postaví některé úseky na silnici R48 na severu Moravy. Pro Hyundai je to klíčová silnice důležitá pro spojení s další korejskou společností Kia, která už vyrábí auta ve slovenské Žilině.

Podle aktualizovaného harmonogramu výstavby silnic a dálnic do roku 2012 vše nasvědčuje tomu, že svůj slib stát nesplní. S výjimkou části obchvatu Frýdku Místku, který ale zase blokují soudní spory, totiž stát nevyčlenil na práce na R48 žádní peníze.

Ministr jede na Moravu

Podle harmonogramu se finanční náklady na nedokončené úseky R48 převyšují 14 miliard korun.

"Jsme si toho vědomi, ministr pojede příští týden situaci řešit. Když se smlouva podepisovala, nebyla žádná krize," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Ten dodal, že vláda zakázala zahajovat jakékoliv nové stavby.

To se týká u silnice R48 výstavby nové mimoúrovňové křižovatky, která nošovický areál napojí na R48.

Stavba křižovatky měla přitom podle posunutých plánů začít letos.

"Stát zatím nesplnil svůj závazek vybudovat mimoúrovňovou křižovatku, která areál napojí na R48. Podle posledních informací Ředitelství silnic a dálnic by mohla být dokončena až v roce 2011, což je neuvěřitelné vzhledem k tomu, že se stát zavázal investiční smlouvou už v květnu 2006," upozornil již dříve podle ČTK mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Změní to příští rok?

Ze smlouvy mezi státem a Hyundai ale v případě nedokončení slibovaných úprav silnice R48 nevyplývají žádné sankce.  „Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet příští rok," řekl mluvčí Hanzelka.

Ministr Gustav Slamečka uvedl, že pro příští rok prý chybí na výstavbu silnic a železnic 24 miliard korun.

Termín dokončení tak zmizel například dálnice D11 u Hradce Králové, silnice R52 na jižní Moravě nebo rychlostní železnice z centra Prahy na letiště a dále do Kladna.


 

Právě se děje

Další zprávy