Lázním ubývají zahraniční hosté, přijíždí víc nemocných

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 9. 2009 23:22
Češi znovu objevují kouzlo tuzemských lázní.
Lázně znovu lákají Čechy. Přijíždějí za léčbou, ale i relaxací.
Lázně znovu lákají Čechy. Přijíždějí za léčbou, ale i relaxací. | Foto: Simona Holecová

Brno - Možná účinná reklama, možná nový trend. Do českých lázní letos jezdí více nemocných, tedy lidí, kterým pobyt ze zdravotních důvodů hradí pojišťovny, než v minulých letech. Zato cizinců i nadále ubývá.

Hlavní lázeňská sezona sice skončí spolu se zářím, někde dokonce až v říjnu, ale odborníci na lázeňství už letošní vývoj dokážou odhadnout.

„Krize se na českém lázeňství projevila několika způsoby. Nejsou ale všechny negativní. Hlavním problémem, který krize způsobila, je odliv zahraničních hostů, nejspíš až o desítky procent. To ani zbývající část sezóny nedokáže vyrovnat," zhodnotil prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha.

Podle lázeňských hoteliérů letos nejvíc ubylo hostů z Německa. Ti však do českých lázní hojně přijíždějí i na podzim, skóre by tak mohli mírně vyrovnat.

„Letos otevřený Spa Resort Sanssouci je ve velké míře závislý právě na německy hovořící klientele a bohužel nejsme s jeho vytížeností spokojeni. Čísla zaostávají za našimi předpoklady, i když září není tak špatné, jako byl červen," přiznal Alexandr Rebjonok, generální ředitel společnosti Imperial Karlovy Vary.

V českých lázních ubylo také rusky mluvících hostí, podle odhadů Svazu přibližně o 18 procent.

Hosté z arabských zemí však na české lázně nezanevřeli a zatím jich v některém z lázeňských domů odpočívalo přibližně stejně jako vloni.

U dalších národností sledují hoteliéři i nárůst. „Ačkoliv celkově zahraniční klientely ubylo, přijíždí k nám letos mnohem více hostů z Izraele," uvedl příklad Jiří Dědek, provozní ředitel společnosti Lázně Luhačovice.

Nemocných i Čechů jezdí víc

Naopak dobrý vliv, který však nedokáže vyrovnat odliv cizinců, měla krize na české samoplátce. Tedy hosty, kteří si do lázní přijíždějí odpočinout, a ne se léčit.

„Možná je to tím, že krachovaly cestovky nebo lidé neměli peníze na dovolenou u moře, zájem Čechů o tuzemské lázně se i letos zvyšoval, především co se týká relaxačních a wellness pobytů," upozornil Eduard Bláha.

„Velký nárůst jsme zaznamenali u prodloužených víkendů, ale lidé pozitivně reagují i na výhodné cenové nabídky například od neděle do čtvrtka, kdy máme volné kapacity," doplnil Jiří Dědek.

Velký nárůst zájmu ale sledují v lázních ze strany těch, kterým jsou tato zařízení především určena - lidí se zdravotními potížemi.

„Tento nárůst se v celé republice pohybuje mezi pěti a deseti procenty, což je významné. Především díky tomu, že v předcházejících deseti letech hostů na léčení ubývalo," upozornil Bláha.

Zvlášť v loňském roce pacientů, kteří přijeli do lázní řešit zdravotní potíže, výrazněji ubylo. Na vině bylo zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

„Nárůst této klientely je dán nejspíš souhrou okolností. Jednak lázně se objevují často v lifestylových časopisech a dostávají se tak více do povědomí lidí. Nemocní si také díky tomu uvědomují, že lázně už nejsou jen místem, kam míří staří a nemocní lidé a že se v nich nemusejí cítit jako pacienti, ale jako hosté," vysvětlil Bláha.

 

Právě se děje

Další zprávy