Ryanair přepravil víc lidí než Lufthansa, o 15 milionů

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 9. 2009 11:35
Žebříček největších aerolinek se změnil. Ztráta ale letos čeká všechny.

Washington - Více než 57 milionů přepravených pasažéru v loňském roce stačilo na to, aby nízkonákladový Ryanair přeskočil v řebříčku největších aerolinek světa giganta Lufthansu.

Podle údajů Mezinárodní organizace leteckých dopravců (IATA) se tak Ryanair staly šestými největšími aerolinkami na světě v počtu přepravených pasažérů. V Evropě se irská společnost stala dokonce jedničkou. A za určitých podmínek ji lze považovat i za jedničku světovou.

Top 10 aerolinek

(Bez vnitrostátní přepravy)

Ryanair 57 647 tis.

Lufthansa 42 151 tis.

Easyjet 35 417 tis.

Air France 32 508 tis.

British Airways 29 054 tis.

KLM 23 808 tis.

Emirates 22 444 tis.

American Airl. 21 154 tis.

Singapore Airl. 19 142 tis.

Cathay Pacific 18 860 tis.

"Pořadí největších leteckých společností podle počtu přepravených pasažérů zahrnuje i rozsáhlou vnitrostátní dopravu. Především díky tomu se na prvních příčkách žebříčku ocitly Southwest Airlines, American Airlines či Delta Airlines. V rámci státu cestovalo dokonce 93 procent pasažérů China Southern Airlines, které se letos vyhouply na páté místo," komentoval žebříček Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Po odečtení vnitrostátní přepravy se však celý žebříček výrazně mění. Do čela se dostává právě Ryanair, za ním následuje Lufthansa a třetí Easyjet.

American Airlines po odečtení vnitrostátních letů dosáhly na osmou příčku.

Ryanair do desítky největších aerolinek patří teprve od roku 2007, kdy skončil na desáté příčce. Loňský rok byl pro rychle rostoucí irské aerolinky dobrý, stejně jako ostatní společnosti v letecké přepravě je však postihla klesající poptávka.

IATA: Aerolinky letos přijdou o 11 miliard dolarů

Zvýšení cen pohonných hmot a klesající poptávka v osobní, ale především nákladní dopravě způsobená ekonomickou krizí drtí celou leteckou dopravu.

Organizace IATA včera dokonce zvýšila odhad ztrát, které světové aerolinky v letošním roce utrpí na 11 miliard dolarů z původně předpokládaných devíti miliard. A ztráty podle ní čekají aerolinky i v příštím roce.

První známky oživení trhu však už letečtí dopravci zaznamenali, a to především v Asii. Příjmy aerolinek se nicméně mají letos podle IATA snížit o patnáct procent, počet přepravených cestujících o čtyři procenta. Tento odhad je však optimističtější než ten předchozí, který předpokládal snížení počtu pasažérů o osm procent.

"Na úroveň z roku 2008 se příjmy společností dostanou nejdříve v roce 2012. Globální ekonomická bouře se možná zmírňuje, aerolinky však ještě nenašly bezpečný přístav," poznamenal šéf IATA Giovanni Bisignani.

Také na příští rok předpovídá organizace, která sdružuje 93 procent všech světových leteckých dopravců, aerolinkám ztráty. Ty by však měly dosáhnout těsně pod hranici 4 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy