Magna asi propustí přes 10 tisíc zaměstnanců Opelu

Ekonomika Ekonomika
14. 9. 2009 16:54
Nový vlastník plánuje v Opelu velké změny.
"My jsme Opel" hlásala trička zaměstnanců centrály automobilky při návštěvě kancléřky Merkelové.
"My jsme Opel" hlásala trička zaměstnanců centrály automobilky při návštěvě kancléřky Merkelové. | Foto: Reuters

Frankfurt - Více než 10 tisíc pracovních míst zruší zachránce Opelu v evropských závodech automobilky. Na tiskové konferenci to podle agentury AP prohlásil Siegried Wolf z kanadské společnosti Magna, která se spolu s ruskou Sberbank stala novým majitelem automobilky.

Takřka polovina zrušených míst, asi 4 500, by připadla na Německo. Podle Wolfa s propouštěním v továrnách Opelu počítal už záchranný plán z července, s nímž se Magna o automobilku ucházela.

"Uděláme vše, co můžeme, abychom zachránili pracovní místa," dodal však zároveň Wolf.

Ten také popřel zvěsti, že se spojenectví Magny a Sberbank projeví především investicí 600 milionů eur do autoprůmyslu v Rusku. "To není pravda. Nový Opel bude v Rusku investovat asi 170 milionů eur," řekl Wolf.

Opel v současnosti v celé Evropě zaměstnává 49 tisíc lidí. Továrny má kromě Německa také ve Španělsku, Británii a Polsku.

Kanadská společnost spolu s ruskou bankou získá 55 procent akcií Opelu. Dalších pětatřicet procent si podrží původní vlastník, americká automobilka General Motors. Zbylých deset procent pak budou jako dosud držet zaměstnanci automobilky.

 

Právě se děje

Další zprávy