Obrazem: Vzlety a pády značky s rackem, Avia má 90 let

Karel Toman
11. 9. 2009 19:22
Značka Avia přežila několik režimů, dožívá se devadesátky a chystá změny
Ve službách RVHP. Zvýšení výroby po stupu Renaultu si vyžádalo modernizaci podniku, postaveny byly i nové velké haly, roční výroba dosahovala 17 tisíc vozů a firma se tak zařadila mezi největší československé automobilky. Poslední modernizací prošla řada A v roce 1997. Od zahájení výroby v roce 1968 až do jejího ukončení 13. listopadu 2000 bylo vyrobeno čtvrt miliónu vozů této řady. Na svém hřbetu převezla Avia řady A nemalou část ekonomiky zemí tehdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci.
Ve službách RVHP. Zvýšení výroby po stupu Renaultu si vyžádalo modernizaci podniku, postaveny byly i nové velké haly, roční výroba dosahovala 17 tisíc vozů a firma se tak zařadila mezi největší československé automobilky. Poslední modernizací prošla řada A v roce 1997. Od zahájení výroby v roce 1968 až do jejího ukončení 13. listopadu 2000 bylo vyrobeno čtvrt miliónu vozů této řady. Na svém hřbetu převezla Avia řady A nemalou část ekonomiky zemí tehdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Firmu Avia založili dva čeští inženýři roku 1919 ve starém cukrovaru v pražských Vysočanech. Od té doby můžete značku s rackem potkat ve vzduchu i na zemi dodnes.

Sledujte s námi  její klikatou cestu dějinami naší země od služby prorepublikové armádě, nacistickým okupantům, komunistickému režimu, její znovuzrození v polistopadové privatizaci, až po křižovatku, kterou se chce vydat ze současné hospodářské krize.

Značka Avia je s námi už 90 let.

 

Právě se děje

Další zprávy