Agonie SkyEurope nekončí. Teď čelí žalobě burzy

Ekonomika Ekonomika
4. 9. 2009 14:40
Aerolinky podle žaloby tajily investorům své potíže
Kromě cestujících jsou na SkyEurope rozezlení i investoři z vídeňské burzy.
Kromě cestujících jsou na SkyEurope rozezlení i investoři z vídeňské burzy. | Foto: Jan Langer

Vídeň - Bankrotem a tisíci zklamaných cestujících peripetie aerolinek SkyEurope nekončí. Od krachu společnosti uplynulo jen pár dní a bude čelit žalobě kvůli podvodu.

Podává ji dozor nad akciovou burzou ve Vídni pro podvod při bankrotu. Informovala o tom ČTK s odvoláním na okresní státní zastupitelství v rakouském Korneuburgu.

Krytí potíží

Státní zástupci uvedli, že podle burzovního dozoru společnost už několik měsíců před investory skrývala své potíže.

"Žádné slyšení se zatím neuskutečnilo. Prokuratura se musí rozhodnout, zda by se řízení mělo uskutečnit v Korneuburgu, kam spadá vídeňské letiště, nebo ve Vídni, kde má SkyEurope rakouskou centrálu," řekl ČTK mluvčí státních zástupců v Korneuburgu Friedrich Köhl.

SkyEurope získala před rokem úvěr deseti milionů eur od akcionáře investičního fondu York na zajištění likvidity. Splácení úvěru společnost několikrát odložila. Auditor také odmítl potvrdit výsledky finančního roku 2007/2008 kvůli pochybnostem, zda jsou aerolinky schopny přežít dalších dvanáct měsíců.

Letadla nejsou v Praze

Bratislavský soud dnes vyhlásil, že o konkurzu na SkyEurope rozhodne asi do 14 dnů. A tři letadla zkrachovalých slovenských nízkonákladových aerolinek SkyEurope, která zůstala v pondělí po ukončení provozu v Praze, ve středu pozdě odpoledne opustila ruzyňské letiště.

Šéfové SkyEurope už ale také několikrát prohlásili, že zvažují vytvoření nové letecké společnosti.


 

 

Právě se děje

Další zprávy