Janota: Piloti jen hledají záminky, jak nemuset jednat

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2009 7:41
Českého dopravce sužují problémy, jednání o restruktualizaci se ovšem zadrhla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Piloti ČSA nechtějí jednat a pouze hledají výmluvy, aby nemuseli jednat s vedením aerolinek. V rozhovoru pro Lidové noviny to naznačil ministr financí Eduard Janota.

Odborová organizace CZALPA v úterý odmítla dodatek ke kolektivní smlouvě, v němž bylo navrženo snížení platů pilotů o třetinu výměnou za odchod kritizovaného managementu z čela firmy.

Piloti argumentovali tím, že dodatek ohrožoval bezpečnost letů, neboť prý rovněž ruší limity pro dobu služby a letů.

Podle Janoty je ovšem toto tvrzení nepravdivé. "Jsou to vymyšlené zástupné důvody, kterými odboráři zdůvodňují svoji neochotu jednat se současným vedením," řekl ministr.

"Piloti nechtějí přistoupit na restrukturalizační opatření. Musí si ale uvědomit, že jejich současné podmínky se zcela vymykají zvyklostem na pracovním trhu v Česku a že musí slevit," dodal

O ohrožení bezpečnosti letového provozu ČSA podle deníku pochybuje i Úřad pro civilní letectví (ÚCL). "Dodržování podmínek bezpečnosti letů pravidelně monitorujeme. ČSA doposud postupují podle schválených norem a k žádnému ohrožení bezpečnosti v žádném případě nedošlo," vysvětlila listu mluvčí úřadu Jitka Ungerová.

Zdůraznila přitom, že ČSA svévolně ani nemohou měnit limity ovlivňující bezpečnost letů. "Všechny takové změny by musely podléhat našemu schválení," doplnila.

 

Právě se děje

Další zprávy