Německé šrotovné končí, už nejsou peníze

Tomáš Fránek
2. 9. 2009 11:30
Šrotovné výrazně pomohlo automobilkám v době krize
Staré espézetky na hromadě na vrakovišti ve slovinské Grosuplje. Slovinci dali v roce 2008 do šrotu na 3500 starých vozů; statistiky ukazují, že 92 procent materiálu z nich se podařilo recyklovat.
Staré espézetky na hromadě na vrakovišti ve slovinské Grosuplje. Slovinci dali v roce 2008 do šrotu na 3500 starých vozů; statistiky ukazují, že 92 procent materiálu z nich se podařilo recyklovat. | Foto: Reuters

Berlín - Motoru, který znovu rozjel automobilky ve většině zemí Evropy, došlo palivo - peníze určené na šrotovné v Německu jsou vyčerpány.

Oznámil to spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (Bafa). Německá vláda vyčlenila na státní prémii ve výši 2500 eur (zhruba 64 000 korun) dohromady pět miliard eur.

Už žádné žádosti

Internetový portál Bafa, jehož prostřednictvím mohli zájemci o šrotovné žádat, byl už uzavřen. S okamžitou platností tak bylo přijímání dalších žádostí o šrotovné zastaveno.

Státní prémie na koupi nového a sešrotování nejméně devět let starého vozu se v Německu osvědčila hlavně co se týče odbytu menších vozů včetně nové Škody Fabie.

Tu v červenci v prodejnosti předčily jen modely domácích automobilek, tedy Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Fiesta a Opel Corsa. Šrotovné v Německu pomohlo i v Česku působicím automobilkám Hyundai a TPCA.

"Bylo jasné, že finance určené na šrotovné nejsou nekonečné. V současné době plníme objednávky z června a července, kapacity máme naplněné. Co bude dál lze těžko předjímat, uvidíme, jak se trh bude vyvíjet dál," poznamenal mluvčí Škoda Auto Jaroslav Černý.

Německá vláda už vymýšlí, čím šrotovné nahradí. Podle ekonomického deníku Handelsblatt by se mohlo jednat o zvýhodnění koupě zánovních vozů pro zaměstnance německých automobilek.

Světové šrotovné

Šrotovné zavedly i další země včetně Spojených států. Francouzská vláda nyní zvažuje, že prodlouží program na podporu výměny starých automobilů za nové, který by měl skončit v prosinci.

Podle slovenského ministerstva hospodářství se šrotovné vyplatilo i na Slovensku. Výnosy z výběru daně z přidané hodnoty ze šrotovného převýšily finanční prostředky, které slovenský stát na šrotovné vyčlenil, stát tak vydělal přes 12 milionů eur.


 

Právě se děje

Další zprávy