Pád SkyEurope dává klientům jedinou šanci: nové letenky

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 9. 2009 10:30
Pojištění proti krachu není pro letecké společnosti povinné
Zrušeno! Letadla zkrachovalých SkyEurope už nikam neodletí
Zrušeno! Letadla zkrachovalých SkyEurope už nikam neodletí | Foto: Jan Langer

Brno - Mimořádně levné letenky společnosti SkyEurope se teď tisícům klientů aerolinek prodraží. Všichni, kdo už za letenky zaplatili, se s penězi mohou nejspíš rozloučit. Ti, kdo už s letenkou od SkyEurope odcestovali do zahraničí, mají o starost víc.

Zpáteční letenku z místa, kde se právě nacházejí, si musí opatřit sami. Pro aerolinky totiž není na rozdíl od cestovních kanceláří povinné pojištění proti úpadku. Žádná pojišťovna jim tedy tyto náklady neuhradí.

"Berte na vědomí, že si musíte hradit svůj zpáteční let s některou jinou leteckou společností na vlastní náklady," upozorňuje klienty SkyEurope na svých stránkách, kde informuje o pozastavení svého provozu.

Problémy tak čekají především ty, kdo se vrací z pobytu v zahraničí a nemají u sebe potřebné prostředky. Česká televize informovala o tom, že v podobné situaci je většina těch, kdo měli dnes ráno cestovat z bulharského Burgasu zpět do České republiky.

Kdo nabízí letenky?

ČSA

Nabídka: jednosměrná letenka
za 50 eur

Co potřebujete: původní letenku
SkyEurope zakoupenou do 31. srpna 2009

Kam se obrátit:
Kontaktní centrum ČSA
+420 239 007 007

nebo pokladny ČSA na Letišti Praha
Terminál 1 a 2

Smartwings

Nabídka: jednosměrná letenka
za 49 eur včetně poplatků (jen do 15.9. 2009)

Co potřebujete: platnou rezervaci
u SkyEurope při rezervaci i odbavení

Kam se obrátit:
Call centrum
900 166 565 (z ČR)
+420 255 700 827 (ze zahraničí)

nebo přepážky SW na Letišti Praha
Terminál 1 a 2

WizzAir

Nabídka: jednosměrná letenka
za 30 eur včetně poplatků

Co potřebujete: platnou letenku
od SkyEurope s datem odletu
mezi 1. 9. a 26. 3. 2010
(rezervovat je třeba do 15. 9. 2009)

Kam se obrátit:
Infolinka WizzAir
+420 246 019 709

nebo www.wizzair.com

Letenky za 11 euro jsou minulostí

Slovenské nízkonákladové aerolinky v poslední době nabízely jednosměrné letenky i za ceny nižší než dvacet euro. Na to mohou nyní lidé zapomenout. Některé konkurenční společnosti už sice přišly s nabídkami "záchrany" pro cestující uvízlé v zahraničí i pro ty, kdo nechtějí svou naplánovanou cestu zrušit. Za jednu cestu však zájemci zaplatí od 30 do 50 euro.

"Aby pasažéři mohli využít tuto speciální nabídku, stačí navštívit stránky wizzair.com nebo zavolat na lokální infolinku Wizz Air. Rezervace náhradního letu je závislá na počtu volných míst v daném letadle a musí být provedena nejpozději do 15. září 2009," uvedl mediální zástupce nízkonákladové společnosti Wizz Air.

Také České aerolinie nabízejí volná místa ve svých letech těm, kdo si do včerejška zakoupili letenku u SkyEurope.

České nízkonákladové aerolinie SmartWings, které patří pod dopravce Travel Service, dnes oznámily, že posílí linky do Paříže a Říma, právě kvůli "návalu" klientů SkyEurope.

Podle nařízení Evropské unie by cestující měli mít nárok v případě zrušení letu na odškodné ve výši 250 eur, případně přesměrování letu jinou trasou či s jinou leteckou společností.

"Otázkou však je, zdali má SkyEurope vůbec sílu na to, aby cestujícím takto pomohla, když se sama topí ve finančních problémech," konstatoval Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ti, které SkyEurope připravila o peníze, mohou své pohledávky přihlásit po vyhlášení konkurzního řízení. "Jelikož však letecká společnost SkyEurope nemá prakticky žádný majetek a nevlastní ani letadla, je naděje na získání peněz zpět velmi malá," poznamenal Okamura.

Také cestovky mají trable

Krach SkyEurope přinesl potíže i několika cestovním kancelářím a agenturám, které využívaly lety nízkonákladové společnosti do destinací, kam se jim nevyplatilo vypravit letadlo.

"Teď to řešíme. Jde řádově o desítky lidí na Sicílii a v Neapoli," řekl serveru idnes. cz šéf Firo-Tour Roman Fisek.

Jak dostat lidi z leteckých zájezdů v Chorvatsku, zase řeší Vítkovice Tours. "Lidí, kteří letěli se SkyEurope, nemáme moc. Ale postaráme se o ně, teď to řešíme," řekl šéf cestovky Zdeněk Honek.

 

Právě se děje

Další zprávy