Letadlo snů vzlétne koncem roku, oznámil Boeing

Karel Toman
28. 8. 2009 17:05
Letadlo snů oznámilo nový termín startu ke zkušebnímu letu. Šestý v pořadí
Zátěžový test, Le Bourget, Francie, červen 2005.
Zátěžový test, Le Bourget, Francie, červen 2005. | Foto: boeing.com

Chicago - Dlouho odkládaný první vzlet nového dopravního letounu od firmy Boeing se uskuteční koncem letošního roku. Společnost to oznámila v tiskovém prohlášení.

Konkrétní datum však ve zprávě opět uvedeno není.

"Tým pracující na zesílení bočního trupu dokončil počáteční testy a dokončuje i konstrukční detaily nových usazení, od kterých se očekává, že zajistí plnou konstrukční integritu spoje," připomněla společnost svým charakteristicky šroubovaným jazykem hlavní problém zodpovědný za poslední odklad prvního startu - potíže s pevností trupu.

První start byl už pětkrát odložen

První letadlo Boeing 787 přezdívané pro své špičkové technické vymoženosti a nápadnou eleganci Dreamliner - Letadlo snů - chce společnost dodat zákazníkovi v posledním kvartále roku 2010.

Koncem roku 2013 chce společnost vyrábět deset letadel měsíčně. V červenci přitom oznámila, že má už 850 objednávek, z nichž třináct získala mezi dubnem a červnem.

Ve stejnou dobu ale zákazníci 41 objednávek zrušili kvůli opakovaným odkladům prvního startu letadla. Těch bylo už celkem pět.

Zčásti kvůli technickým potížím způsobeným revoluční konstrukcí stroje. Ten totiž nemá trup ze slitiny hliníku jako běžné stroje, ale z mnohem lehčích uhlíkových kompozitů. Právě díky úspoře hmotnosti má být Dreamliner úspornější než konkurenční Airbusy.

 

Právě se děje

Další zprávy