Atmosféra v ČSA houstne, piloti mluví o diskriminaci

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2009 13:35
Prezidentovi odborové organizace pilotů ČSA hrozí vyhazov za jeho výroky v médiích
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vztahy mezi vedením státních aerolinek ČSA a odborovou organizací jejich pilotů se vyhrocují.

Prezident Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA) Filip Gaspar dostal v pondělí pohrůžku výpovědí za svá opakovaná prohlášení v tisku. Sdružení se za něj postavilo a ve svém komuniké obviňuje management aerolinek ze zastrašování a diskriminace.

Prohlášení přišlo ve stejný den, kdy ČSA oficiálně oznámily plán na "personální zeštíhlení" firmy o více než 15 procent, které bude znamenat propuštění více než osmi set lidí.

Na zítřejší odpoledne proto sdružení CZALPA spolu s dalšími odborovými organizacemi ČSA chystá na dané téma tiskovou konferenci.

ČSA si ale trvá na svém. Podle ní Gaspar vynáší do médií informace, které jsou interní a tajné.

"Upozornění na možnost výpovědi" předal Gasparovi podle CZALPA šéfpilot ČSA Richard Biras. Důvodem podle sdružení byla Gasparova vyjádření pro média, která se ale podle vedení ČSA týkala vnitřních záležitostí společnosti.

Vedení vadí prostořeký pilot

"CZALPA ČSA, která sdružuje přes 500 pilotů letecké společnosti ČSA, kritizuje kroky managementu i ve spojitosti s řešením ekonomické krize, ale ve snaze pomoci společnosti v této době souhlasí se snížením personálních nákladů společnosti," poslali například piloti v dubnu své prohlášení k chystanému snížení svých platů..

Počet odbavovacích přepážek na letišti se zdvojnásobil, stejně jeho kapacita: teď jím může projít až 3400 cestujícíh za hodinu.
Počet odbavovacích přepážek na letišti se zdvojnásobil, stejně jeho kapacita: teď jím může projít až 3400 cestujícíh za hodinu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Snižování počtu provozních zaměstnanců před hlavní sezónou považujeme za chybný krok, a proto odsuzujeme i propouštění mechaniků, které ČSA oznámilo," uvedl tehdy ve zprávě Gaspar.

Podle sdružení se ale Gaspar jako jeho viceprezident vyjadřoval k záležitostem, které se týkaly hromadného propouštění a bezpečnosti. Například "spuštění programu předletových kontrol bez účasti mechaniků".

Piloti ČSA proto pohrůžku výpovědí považují slovy sdružení za "snahu managementu o umlčení zaměstnanců a za bezprecedentní zastrašování, což v novodobé historii ČR je zcela nový prvek".

Podle pilotů z CZALPA je v tom dokonce možné vidět porušení zákona.

"Takový postup je možné vnímat jako diskriminaci zástupců zaměstnanců, který výslovně zakazuje zákoník práce," píší ve svém prohlášení, ve kterém hájí své právo informovat zaměstnance o nepříjemných důsledcích rozhodnutí managementu.

Gaspar má podle prohlášení plnou podporu pilotů, kteří teď čekají, že vedení vezme jeho pokárání zpět. To se ale zřejmě nestane.

Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové totiž Gaspar médiím poskytuje "informace z interních, důvěrných a tajných dokumentů společnosti, nikoliv pouze zdroje CZALPA," čímž se dopouští "soustavného porušování povinností vyplývajících z právních předpisů a vnitřních předpisů společnosti." ČSA mu proto podle hejskové udělila standardní výtku.

ČSA se podle mluvčí nelíbí, že Gaspar a odbory se v poslední době snaží vystupovat za všechny zaměstnance ČSA. "To ale řada zaměstnanců důrazně odmítá," sdělila Hejsková.


 

 

Právě se děje

Další zprávy