Letos proděláme 2,4 miliardy korun, odhadl šéf ČSA

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 8. 2009 11:36
Národní dopravce bojuje o přežití, chybějí rezervy z dob konjuktury
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní dopravce, České aerolinie, skončí v letošním roce se ztrátou 2,4 miliardy korun. Odhadl to prezident společnosti Radomír Lašák.

Aerolinie se potýkají s historickou ztrátou způsobenou propadem tržeb kvůli finanční krizi. Vedení proto dnes představilo krizový plán, jak firmu udržet při životě. Do konce roku by měl také skončit privatizační proces ČSA.

Prodej letadel i obchodů

Na situaci firma reaguje zásadní redukcí letového řádu, celkem se zbaví šesti letadel. Citlivější je plánované propouštění. Firma již nyní nabízí zaměstnancům zkrácené pracovní úvazky a neplacené volno, například pilotům až na dva roky. Právě piloty chce firma zaměstnávat přes vlastní agenturu a zároveň je nabízet dalším aeroliniím, zájem prý je ve východní Asii a na Blízkém Východě. Celkem by mohlo být propuštěno až 860 lidí.

ČSA chtějí také získat peníze prodejem dalšího majetku, například Duty Free obchodů. Lašák vyjádřil naději, že těžké období firma zvládne a příští rok už by mohla skončit v černých číslech.

Smrtelný koktejl

Lašák připustil, že České aerolinie bojují o přežití. Důvodem je letošní prudký propad počtu cestujících a pokles průměrné ceny letenky. Podle prezidenta Radomíra Lašáka firmě také chybějí peněžní rezervy z dob konjunktury.

"Ten koktejl, který máme namíchaný, je opravdu smrtelný," uvedl dnes viceprezident pro marketing Petr Pištělák. Velké konkurenční aerolinie, které také vykazují ztrátu, podle něj sedí na "obrovském polštáři peněz", ze kterého mohou čerpat po několik následujících let. To prý není případ ČSA, které již v roce 2005 za Tvrdíkova vedení nesplnily plán a vykázaly půlmiliardovou ztrátu.

Za letošní první pololetí firma hospodařila se ztrátou dokonce již 1,8 miliardy korun, přičemž za celý rok očekává dvoumiliardovou ztrátu. Plán přitom počítal s celoroční ztrátou zhruba 300 milionů. Počet cestujících za pololetí klesl o deset procent, průměrná cena letenky klesla o devět procent na 133 eur.

"Je absolutně jedno, jestli firma na konci roku skončí se ztrátou deset miliard nebo jedna miliarda. To, co rozhodne o jejím přežití v nízké sezoně na jaře, je, zda bude mít na účtech peníze, nebo ne," uvedl Lašák.

 

 

Právě se děje

Další zprávy