Hon na šrotovné v USA vyřadil počítače ministerstva

Karel Toman
26. 8. 2009 7:15
Vládní podpora prodeje aut a nemovitostí vyvolává obavy analytiků
Foto: Reuters

Washington - Pro prodejce aut ve Spojených státech to musela být docela napínavá noc. Zavinil ji konec šrotovného a kolaps vládních počítačů.

Po pondělním konci programu se v USA zároveň začíná diskutovat, jaký mají vlastně podobná opatření smysl.

Ohlášená uzávěrka tamního šrotovného totiž o víkendu vehnala do prodejen poslední várku zájemců o výměnu starého vozu za nový, slevněný o vládní příspěvek - tedy až o čtyř a půl tisíce dolarů.

Prodejci zatím slevu dotují ze svého a vládu o její proplacení musejí žádat přes internet třináctistránkovým formulářem. Za pár týdnů, co šrotovné v USA funguje, se jich každému na stole nashromáždily desítky až stovky a prodejci se jic snažili na poslední chvíli zbavit.

Výsledek se tak před pondělní uzávěrkou brzy dostavil - i přes ujišťování, že se tak nestane, dotyčný server ministerstva dopravy večer v nejméně vhodnou dobu zkolaboval.

Výpadek za miliony dolarů

„Větší část z posledních tří dnů jsme strávili dobýváním se na ministerský počítač, který byl víc mimo než v provozu," řekl agentuře AP majitel dvou floridských prodejen vozů továrny General Motors Alan Starling.

„Nadále se zaměřujeme na technické potíže s našimi webovými stránkami a určili jsme, dříve než v úterý ráno však spuštěny nebudou," oznámilo pak ministerstvo dopravy.

Dealerům tak zatrnulo. Výpadkem by totiž přišli o několik hodin zbývajících do uzávěrky. A tím i o miliony dolarů.

Ministerstvo proto na jejich nátlak přispěchalo s uklidňující zprávou: „Ujišťujeme prodejce, že na přihlášení zbývajících žádostí jim bude poskytnut čas odpovídající tomu, který jsme ztratili dnes odpoledne, kdy systém nefungoval."

Dobu na uzávěrky žádostí o šrotovné tak úřad prodloužil do dnešního poledne.

Do pondělního rána obdrželo ministerstvo celkem 625 tisíc žádostí za 2,58 miliardy dolarů. Tři miliardy dolarů, které Obamova administrativa na šrotovné vyčlenila, se tak zřejmě po pěti týdnech podaří bezezbytku vyčerpat.

Podle analytiků je však kolaps vládních počítačů ten nejmenší problém, jaký se se šrotovným v USA pojí. Mnohem větší potíž vidí v tom, že program končí. Lépe řečeno, že vůbec začal.

Tahouni růstu na vládním dopingu

Vládní podpora totiž podle mnohých pokřivila trh. S jejím koncem teď na dlouho opadne i poptávka. Trh tak dostane ránu, kterou by bez šrotovného a zadlužení státu schytal dřív. Trh by tak dnes byl dál.

„Šrotovné (v originále cash for clunkers) přerušilo tolik potřebnou restrukturalizaci či tvořivou destrukci nadbytečných kapacit v automobilovém průmyslu," řekl serveru Market Watch za zastánce tohoto názorového táboru analytik T. J. Martu ze společnosti Marta on the Markets.

Foto: www.courant.com

S podobnými obavami navíc pozorovatelé očekávají konec dalšího amerického vládního programu „šrotovného na domy" (v originále cash for shelter) určeného pro rodiny, které si nemovitost kupují poprvé. Ten má skončit 30. listopadu a vláda uvažuje o jeho rozšíření na všechny koupě domů.

Tradiční tahouni americké prosperity - trh s nemovitostmi a automobilový průmysl - se tak z recese zotavují z velké části díky vládní podpoře. Její konec tak může být předzvěstí dalších problémů.

Zisky burzy sice rostou, analytici ale varují před předčasným optimismem.

„Dosavadní růst akciového trhu může signalizovat konec recese, anebo možná investoři pískají okolo hřbitova," komentoval pro MarketWatch možnou dočasnost optimismu v atmosféře vládou pumpovaného růstu analytik Paul Nolte.

Podle amerického ministerstva dopravy iprezidenta Obamy je naopak šrotovné velkým úspěchem. Pomohlo totiž zachránit tisíce pracovních míst.

Také podle jiných ekonomů by globální hospodářská resese bez podobných vládních pobídek dávno přerostla ve skutečnou globální krizi podobnou té z třicátých let minulého století.


 

Právě se děje

Další zprávy