Benzin už nezdražoval, i když cena ropy je na maximu

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2009 13:28
Grafika: Podívejte se na průměrné ceny ve vašem kraji
Foto: CCS

Praha - Ceny pohonných u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu prakticky nezměnily. Litr benzinu Natural 95 zdražil v průměru o tři haléře na 28,91 koruny, cena nafty zůstala na 26,62 korunách za litr. Vyplývá to z nejnovějších údajů společnosti CCS.

Prudké zvýšení cen z předminulého týdne, kdy benzin zdražil o 61 haléřů a nafta o 42 haléřů, tak nepokračovalo. Výraznější nárůst nečekali ani analytici.

Nejdražší benzin je stále v Praze (29,83 Kč/litr), následují Moravskoslezský a Středočeský kraj. Naopak nejlevnější benzin lze koupit v Olomouckém kraji (28,37 Kč/litr), následují Královéhradecký a Liberecký kraj.

Také nafta je nejdražší v Praze (27,37 Kč/litr) a Moravskoslezském kraji. Dlouhodobě nejlevnější zůstává v Karlovarském kraji (25,89 Kč/litr), druhý nejlevnější je s odstupem Ústecký kraj.

Zatímco v Moravskoslezském, Olomouckém či Královéhradeckém kraji benzin zdražil o dvacetník či ještě výrazněji, v dalších krajích naopak o dvacetník zlevnil (Plzeňský, Středočeský, Ústecký, Jihomoravský, Vysočina).

Ropa v minulém týdnu nejdříve zlevňovala, pak ale její cena vystřelila prudce vzhůru. V pátek se vyšplhala na několikaměsíční maximum. "Podpořilo ji hned několik faktorů. Prvním z nich byl neočekávaně prudký pokles zásob ve Spojených státech, který zaskočil analytiky. Dále pak růst na akciových trzích," říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Zdražení ropy v závěru týdne je tedy pro motoristy na první pohled nepříznivou zprávou. "Pohled na vývoj cen benzínu a nafty v Rotterdamu je nicméně mnohem příznivější, protože jejich cena poměrně překvapivě na růst ropy nijak výrazně nereagovala a benzín dokonce zlevnil. Česká koruna začala navíc opět posilovat vůči dolaru, takže dvojité plus pro naše řidiče," říká Čermák.

Podle analytika by tedy v Česku nemělo dojít ke zdražování. "Spíše naopak. Mohli bychom se dočkat zlevnění, které bude pravděpodobně o něco větší v případě benzínu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy