Německé rychlovlaky pojedou na kolech z Bohumína

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2009 11:55
Bohumínský Bonatrans dodá přes 2000 kol pro rychlovlaky ICE
Německý rychlovlak ICE
Německý rychlovlak ICE | Foto: DB

Bohumín - Společnost Bonatrans Group dodá železniční kola pro německé rychlovlaky ICE. „Hodnota tříleté smlouvy je 180 milionů korun," řekl obchodní ředitel společnosti Jakub Weimann. Německá železnice odebere z Bohumína více než 2000 kol.

První kola zamíří do Německa na konci letošního roku. V běžném provozu budou jezdit rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, teoreticky mohou dosahovat rychlosti až 350 kilometrů za hodinu. „Výroba takového kola je náročná zejména v oblasti tepelného zpracování. Klíčová je i vysoká kvalita materiálu," říká Weimann.

Původní Závod železniční dvojkolí v rámci Železáren a drátoven Bohumín vznikl v roce 1965, nyní patří společnost Bonatrans Group do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Firma je největším evropským a jediným českým výrobcem železničního materiálu - dvojkolí a jeho dílů pro odvětví kolejové dopravy. V současné době má na evropském trhu 31% podíl, zhruba 95 procent produkce vyváží. Na konci loňského roku měla firma 1150 pracovníků (meziroční nárůst o 12,5 procenta), tržby meziročně vzrostly téměř o čtvrtinu na 5,735 miliardy korun.

Rychlovlaky ICE začaly Německé dráhy provozovat v roce 1991. V současné době je již v provozu třetí generace vlaků pod označením ICE 3. Soupravy se vyznačují vysokým komfortem pro cestující a na německých koridorech jezdí zmíněnou rychlostí až 300 kilometrů za hodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy