Privatizace ČSA v ohrožení, Air France-KLM odstupuje

Ekonomika Ekonomika
19. 8. 2009 8:55
Důvodem je podle Francouzů ekonomická krize
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Privatizace ČSA se výrazně komplikuje.

Největší favorit soutěže, francouzská společnost Air France-KLM odstupuje ze soutěže o České aerolinie. Oznámila to dnes firma. Svůj krok zdůvodnila nepříznivými dopady ekonomické situace na leteckou přepravu.

V druhém kole privatizace ČSA tak zůstává pouze konsorcium Unimex a Travel Service.

"Air France-KLM dnes informovala české ministerstvo financí o svém rozhodnutí stáhnout se z tohoto privatizačního tendru," uvedla společnost Air France-KLM, která je největším leteckým přepravcem v Evropě. "Podle dřívějších odhadů analytiků prodej ČSA mohl přinést zhruba pět miliard korun," uvedla agentura Reuters.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    ČSA by se podle Air France mohly vzhledem k ekonomickým podmínkám pokusit obnovit svou ziskovost bez cizí pomoci. "V tomto kontextu si Air France-KLM přeje dále posilovat existující partnerství mezi těmito dvěma skupinami a pokračovat s ČSA ve zkoumání nových oblastí spolupráce, jež by mohla být oboustranně prospěšná," uvedla francouzská firma.

    Air France-KLM v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu prodělala kvůli slabé poptávce 426 milionů eur (téměř 11 miliard korun) po zisku 149 milionů eur před rokem. Ztráta nicméně klesla z 505 milionů eur v předchozích třech měsících.

     

    Právě se děje

    Další zprávy