Prodejci aut tvrdí, že se zlevňováním už je konec

Ekonomika Ekonomika
15. 8. 2009 23:58
Lákání zákazníků na nížší ceny končí, některé modely už zdražily.
Ceny nových vozů už nemají kam klesat, tvrdí prodejci.
Ceny nových vozů už nemají kam klesat, tvrdí prodejci. | Foto: www.net.hr

Brno - Hospodářská krize a klesající poptávka už není těm, kdo čekají na další zlevnění aut, nic platná. Prodejci už ceny níž nestlačí, snad jen s výjimkou časově omezených akcí, které mají za úkol vyklidit sklady. Informovala o tom ČTK s odvoláním na zástupce jednotlivých značek.

Cena některých modelů by dokonce mohla začít v druhém pololetí mírně růst. Pokud však nedojde k výrazným změnám v kurzu koruny, ceny by se do konce roku nijak zásadně měnit neměly.

„Lze předpokládat, že ve srovnání s prvním pololetím nebude docházet k větším cenovým výkyvům. Pouze s výjimkou časově omezených kampaní. V některých případech se dá očekávat i mírný růst cen daný snahou automobilek minimalizovat ztráty," řekla ČTK mluvčí Nissanu Martina Jirásková.

Prodejci tvrdí, že ceny automobilů jsou v současné době tak nízko, že další posun směrem dolů je téměř nemyslitelný.

„Nezvažujeme však ani radikální posun nahoru. Pokud nenastanou nějaké mimořádné okolnosti jako například výrazná změna kurzu koruny vůči euru, očekáváme, že se nám podaří tuto cenovou hladinu udržet i ve druhém pololetí letošního roku," konstatovala mluvčí značky Peugeot Radka Matthey.

Podobně mluví i zástupci Volkswagenu, Audi a Seat se chystají reagovat až na konkrétní změny na trhu. Na mírný pohyb cen směrem vzhůru ale není nutné čekat. Některé modely už jsou v současnosti dražší než na začátku letošního roku. Podle ČTK jde například o Ford Fusion, který zdražil o 13 tisíc. Tuto částku však výrobce vynahrazuje delší zárukou.


 

Právě se děje

Další zprávy