Fischer stamilionové odškodné za letadla nedostane

Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2009 15:30
Podnikatel chtěl uhradit nájemné za blokovaná letadla.

Praha - Podnikatel Václav Fischer se u soudu nedomohl stamilionového odškodného. Obvodní soud v Praze 2 dnes zamítl jeho žádost, v níž požadoval po České republice 334 milionů jako odškodné za ušlé nájemné za dvě letadla, která už čtyři roky stojí na ruzyňském letišti.

Letadla, která patří Fischerově německé firmě Aircraftleasing Meier und Fischer, byla zablokována v konkurzu na osobní majetek podnikatele v roce 2005. Václav Fischer, který stál také v čele letos zkrachovalé Tomi Tour, se chce proti rozsudku odvolat.

"Jsem přesvědčen o tom, že stát za škodu, která vznikla, odpovídá v plném rozsahu a jsem také přesvědčen o tom, že nakonec bude rozhodnuto ve prospěch naší společnosti," uvedl podle ČTK podnikatel.  

Nejde o Fischerův první soudní spor o osobní konkurz. Ten předchozí, který se táhl několik let, loni vyhrál. Soud nakonec konstatoval, že konkurz na Fischerův osobní majetek vůbec neměl být vyhlášen, protože se vede už v Německu. A právě v rámci tohoto konkurzu byla letadla zablokována.

Proto přišel Václav Fischer s požadavkem na odškodnění. Tvrdí, že požadovaných 334 milionů je pouhým zlomkem sumy, o kterou zablokováním letadel přišel. Ta podle něj jde do miliard.

Podle ministerstva spravedlnosti, které je za Českou republiku druhou stranou sporu o odškodné, však Fischer požaduje odškodnění na nesprávném místě. "Jednání správců konkurzní podstaty je automonmí a stát za ni nenese zodpovědnost. Činnost správců je navíc pojištěna," vysvětloval zástupce státu Leoš Mynařík.

Letouny v barvách Fischer Air naposledy vzlétly v roce 2005. A to ve službách nového majitele letecké společnosti, která se přejmenovala na Charter Air. Pak aerolinky poslal jejich nový majitel, investiční skupina Karla Komárka, do konkurzu.

A právě to je další komplikace. V tom, kdo je vlastníkem letadel, totiž není tak docela jasno. Václav Fischer tvrdí, že patří jeho společnosti AMF. Letadla jsou ale zapsaná také v konkurzní podstatě zkrachovalých aerolinek, které je na leasing splácely právě společnosti AMF.

Letadlům krom toho, že s léty na zemi ztrácejí hodnotu, navíc naskakuje na účtu nezaplacené "parkovné" na Ruzyni. Letiště jej vyúčtuje tomu, komu oba Boeingy přiřkne soud.

 

Právě se děje

Další zprávy