Stát poprvé ukázal hranice národního parku Křivoklátsko

Pavel Baroch
16. 8. 2009 8:10
Uvnitř textu podrobná MAPA plánovaného chráněného území
Foto: Czechtourism

Karlova Ves - Křivoklátsko by se mohlo stát prvním českým národním parkem, který bude rozdělen na dvě části.

Ukazuje to mapa plánovaného chráněného území, na níž ministerstvo životního prostředí poprvé ukázalo přesné hranice parku. Měl by se měl rozkládat na jih od Křivoklátu a jeho rozloha by měla mírně překročit 102 kilometrů čtverečních. Na dvě části ho rozděluje Berounka mezi Žloukovicemi a Nižborem.

"Křivoklátsko patří mezi klenoty českého přírodního dědictví," uvádí se v letáku, v němž ministerstvo odůvodňuje vznik národního parku a reaguje na nejčastější dotazy místních občanů.

"Leták by měl dostat každý obyvatel Křivoklátska," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Obce se na podobě parku budou podílet

Hranice plánovaného Národního parku Křivoklátsko
Hranice plánovaného Národního parku Křivoklátsko | Foto: MŽP

V Česku zatím existují čtyři území s nejvyšším stupněm ochrany: národní parky Krkonoše, Šumava, České Švýcarsko a Podyjí. Současná přechodná vláda však už tento seznam nestihne o Křivoklátsko rozšířit.

Zelené ministerstvo plánuje, že proces vyhlašování nového Národního parku Křivoklátsko spustí až na konci roku.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Už zhruba za měsíc by ale měly být připraveny hlavní teze zákona. "Rádi bychom, kdyby s nimi souhlasila aspoň většina obyvatel," řekl Aktuálně.cz náměstek Pelc.

    Význam Křivoklátska

    • Oblast je výjimečná díky kaňonu Berounky, skálami, suťovisky či neprostupnými údolími, jsou zde i stepi.
    • Mimořádnou hodnotu mají lesy, které tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí republiky.
    • V Křivoklátsku se vyskytuje 1800 druhů cévnatých rostlin, 84 původních druhů dřevin a 155 druhů ptáků, z nichž zde 120 i hnízdí.
    • Žijí zde desítky ohrožených druhů, například čáp černý, mlok skvrnitý, tis červený či mochna bílá.
    • Po sto letech se zde objevil dravec luňák červený.

    "Zájmem ministerstva životního prostředí je, aby se obce účastnily celé přípravy vyhlášení národního parku. Vytipování nejcennějších lokalit je odbornou záležitostí, konečné vymezení hranic ale proběhne až po dohodě s obcemi," slibuje ministerstvo.

    V parku zůstane jen jedna vesnice

    Vlažně se k vyhlášení nového parku staví například Karlova Ves, která by jako jediná obec měla být uvnitř národního parku. Jinak je hranice vedena tak, aby se ostatním vsím vyhnula. Jenže Karlova Ves leží přesně uprostřed cenného přírodního území.

    Obyvatelé se obývají, že je národní park bude spíše omezovat. Ministerstvo se snaží dokázat, že celý region může na existenci národního parku naopak vydělat.

    "U nás i v zahraničí přinášejí národní parky ekonomickou vzpruhu celému regionu," tvrdí ministerstvo životního prostředí. Značka národního parku například usnadňuje přístup k penězům z veřejných zdrojů pro radnice i soukromé firmy.

     

    Právě se děje

    Další zprávy