Zkrachovala mu druhá cestovka. Po Česku chce odškodné

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 8. 2009 14:10
Lidé místo do Maroka zamíří z letiště zpět domů.

Brno - Druhý krach podle podobného vzorce si může od dnešního dne přičíst Tunisan s polským občanstvím Klaudiusz Helman, vlastním jménem Kais Hanafi.

Jen krátce poté, co vyhrál soud týkající se krachu jeho předchozí cestovní kanceláře CK Oasis v roce 1997 a pohrozil České republice arbitráží, zkrachovala jeho nová cestovka - CK Relax Max. Ta existuje teprve od letošního května.

Oficiálně firma v úpadku není. "Úpadek nebyl oficiálně vyhlášen jen proto, že majitel cestovní kanceláře nekomunikuje, ani nebere telefony. Šestapadesát klientů, kteří měli odletět dnes přímým charterovým letem do Maroka, už s touto cestovní kanceláří neodletí," informoval mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Sedmačtyřicet lidí, kteří v současné době v Maroku pobývají, se domů vrátí na náklady pojišťovny, u níž je CK Relax Max pojištěna proti úpadku. Je v pořadí pátou kanceláří, která letos zkrachovala.

Velké plány od krachu dělily dny

Ještě minulý týden přitom Helman plánoval, jak na Českou republiku podá žalobu o náhradu škody a ušlý zisk a do Maroka letos odvez na dovolenou deset tisíc klientů.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    V roce 1997 patřila Oasis Tour mezi největší cestovní kanceláře na trhu. Opustila jej v červenci před dvanácti lety poté, co do Tunisu pro její klienty nepřiletělo letadlo. Klaudiusz Kaiser Helman pobyl několik měsíců ve vazbě, poté byl na kauci 1, 75 milionu korun propuštěn. Dnes tvrdí, že ke krachu jeho cestovní kanceláře přispělo i to, že z vazby do jejího chodu nemohl zasahovat.

    Zanedlouho Českou republiku bez vědomí úřadů opustil. Policie případ krachu jeho cestovní kanceláře vyšetřovala sedm let. Po CK Oasis údajně zůstal dvacetimilionový dluh a stovky podvedených klientů.

    Helman, tehdy ještě jako Hanafi, cestoval po Evropě, až jej policisté na základě mezinárodního zatykače zadrželi v Německu. Opět se z vazby vyplatil a odešel žít do Polska. Tam získal občanství a změnil si jméno.

    Letos jej soudy po dvanácti letech zprostily viny. Podvodu se nedopustil. Klienti však po krachu Oasis nedostali žádné peníze zpět. Pojištění proti úpadku totiž nebylo povinné.

     

    Právě se děje

    Další zprávy