Pumpařům se uleví. Kontrol ubude, i když kvalita klesá

Petr Kučera Petr Kučera, pek
7. 8. 2009 12:50
Kvalita pohonných hmot v Česku klesá

Praha - Česká obchodní inspekce letos pravděpodobně výrazně sníží počet vzorků při kontrolách kvality pohonných hmot u čerpacích stanic. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to uvedl odborný web Petrol.cz. Tento krok je podle něj nepochopitelný, protože kvalita paliva u tuzemských pump klesá.

"Zatímco v loňském roce odebrala ČOI celkem 2 429 vzorků, podobně jako v předchozích letech, letos údajně plánuje snížit odběry na 1 800 vzorků, tedy nejnižší množství uložené zákonem," říká šéfredaktor PETROL magazínu Tomáš Mikšovský.

K poklesu kontrol došlo už v předchozích měsících. Zatímco v dubnu inspektoři odebrali u tuzemských čerpaček 279 vzorků pohonných hmot, v květnu to bylo jen 195 a v červnu už pouze 128 vzorků.

Ředitelka ČOI Jana Příhodová tento záměr nevyloučila. "Z vyhlášky máme za povinnost odebrat 1800 vzorků pohonných hmot za rok. Toto číslo musí být splněno," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz.

Ke splnění zákonem stanoveného minima tak ve druhém pololetí stačí inspekci odebrat už jen něco málo přes 450 vzorků. V lednu až červnu jich totiž odebrala už 1344.

Šetření na nesprávném místě

Podle zdrojů Petrol.cz chce inspekce ušetřit peníze. „V situaci, kdy dochází k prudkému nárůstu pančování pohonných hmot, by tak ČOI dělala opak toho, než jak by měla reagovat - totiž zvýšit množství odebraných vzorků," domnívá se Mikšovský.

Připomíná situaci z roku 2005, kdy také výrazně poklesla kvalita pohonných hmot. Inspekce vzápětí jednorázově zvýšila odběry a současně zveřejnila prodejce nekvalitních paliv. Následně výrazně chybovost poklesla. To však bylo ještě před nástupem současné ředitelky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož rezortu ČOI patří, podle svého mluvčího Tomáše Bartovského žádný pokyn k omezení kontrol nedalo. Navíc připravuje novelu, podle níž se minimální počet odebraných vzorků zvýší na 2300 ročně. "Novela má být účinná nejpozději od ledna 2011," říká generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Miloš Podrazil.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si dovolenou dle svých představ

    Motoristům prý hrozí škody

    Web Petrol.cz upozorňuje, že trh je čím dál více zamořený pančovanými pohonnými hmotami, které prodávají na svých čerpacích stanicích neseriózní prodejci. „Nic netušící motoristé se diví, že jim auto po natankování netáhne, jiní platí desetitisíce za opravy motoru servisům. Dochází k deformaci trhu a daňovým únikům," říká Mikšovský.

    Rozhovor s ředitelkou ČOI
    Autor fotografie: Aktuálně.cz

    „Prokázalo se, že nejúčinnějším nástrojem proti prodejcům pančovaných pohonných hmot je zveřejnění jejich čerpací stanice. Toho se podvodníci bojí více než stotisícových pokut, které jsou schopni při svých ziscích bez problémů zaplatit," připomíná Mikšovský.

    Spor Petrol.cz s ČOI se dnes přiostřil poté, co inspekce vyzvala autory tvrzení k doložení svých „spekulací". V opačném případě po nich požaduje dementování informací a omluvu.

    Ředitelka ČOI Jana Příhodová připomíná, že inspekce zveřejňuje jména kontrolovaných osob jen v případě rizika ohrožení zdraví spotřebitele. Většina nekvalitních vzorků přitom nemá takové nedostatky, které by měly negativní dopad na stav motoru a jeho provoz - jde zejména o nevyhovující bod vzplanutí, který se pohyboval jen těsně pod požadovanou hodnotou.

    Podle odborného webu Petrol.cz však z chemických analýz vzorků vyplývá, že se v palivu objevují látky, které nemají v benzinu nebo naftě co dělat. Zjištěný vysoký obsah síry v motorové naftě a nevyhovující hustota a destilační zkouška nafty napovídá o přítomnosti těžkého nebo lehkého topného oleje. „Těžko se dá ale usuzovat, o jaké produkty konkrétně se jedná," podotýká nezávislý expert na automobilová paliva Vladimír Matějovský. Velmi závažný je právě vysoký podíl síry v naftě.

    Rozhodne až soud

    Jména čerpacích stanic, prodávajících nekvalitní palivo, tedy ČOI stále odmítá zveřejnit. Podle Příhodové by tím porušila zákon. Navíc v době zveřejnění už může být situace jiná. Údajně by se tím také poškozovaly čerpací stanice, které měly nekvalitní pohonné hmoty třeba jen výjimečně v den testování.

    "Nikdo po inspekci nechce, aby vynášela obecné soudy o dlouhodobé kvalitě benzinu konkrétního prodejce. Ale nemůže utajovat informaci, že v konkrétní den na konkrétní čerpací stanici zjistila nekvalitní palivo," upozorňuje zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Zákon podle ní ukládá inspekci poskytnout informace, které vznikly při plnění úkolů v rámci kontrolní, dozorové, dohledové či jiné obdobné činnosti. Nejde prý o žádné obchodní tajemství.

    S postupem ČOI nicméně dosud souhlasilo i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle něj je nezveřejňování konkrétních společností správné, protože jinak by státu hrozily žaloby od těchto firem. ČOI už v minulosti skutečně takový soudní spor prohrála, šlo však o ojedinělý případ, kdy vlastní chybou zveřejnila nesprávné výsledky.

    Postup České obchodní inspekce označili jako nesmyslný například také europoslankyně a specialistka na ochranu spotřebitele Zuzana Roithová, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek či někteří respektovaní odborníci na ústavní právo. Podle nich žádný zákon zveřejňování výsledků nezakazuje a pokud jsou správné, měli by si za nimi inspektoři stát.

    O tom, zda ČOI musí výsledky zveřejnit, tak rozhodne až soud. „Dokud nerozhodne, nebudeme se už k dané věci vyjadřovat," dodává Příhodová.

     

    Právě se děje

    Další zprávy