Nejsem stará rašple! I tohle reklamují klienti cestovek

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 8. 2009 19:00
Klienti zkusili reklamovat těhotenství, suchý písek i neúctu k policistům
Dovolenou v ráji si někteří lidé dokáží spolehlivě zkazit sami.
Dovolenou v ráji si někteří lidé dokáží spolehlivě zkazit sami. | Foto: Stefan Heinrich

Brno - Jiné než slibované ubytování, odškodnění za opožděný let, ztracená zavazadla či nekompetentní delegát. Nedostatky, které lidé po návratu z dovolené obvykle reklamují u cestovních kanceláří, se příliš nemění.

Někteří zákazníci ale své právo na reklamaci využívají poměrně svérázně.

Jako dáma, která se letos vypravila na pobytový zájezd do Dominikánské republiky. Na bílé pláže odjela relaxovat ve čtvrtém měsíci těhotenství. A po návratu požadovala po cestovní kanceláři polovinu peněz nazpět.

„Argumentovala tím, že cestou tam v letadle zvracela, další tři dny z týdne jí bylo špatně. Když se jí konečně udělalo dobře, zaplatila si výlet lodí na ostrov, kde se jí opět udělalo nevolno a znovu zvracela. Po zbytek pobytu se pak stresovala z cesty letadlem zpět, a také z toho, že její nevolnosti ohrozí miminko. Odškodnění tedy požadovala za psychickou újmu," říká mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Pojištění slunečního svitu

Náročné klienty jistě potěší zpráva německé letecké společnosti Lufthansa z tohoto týdne. Zavádí totiž pojištění slunečního svitu. Cestující, kteří si pojištění koupí, budou moci získat zpět peníze, pokud jim bude na dovolené pršet. Od novinky očekávají zvýšení příjmů.
 
Zákaznicí letící z Německa si budou moci za poplatek, který činí u letů po Evropě zhruba 20 eur, přikoupit pojištění. Získají pak 20 euro za každý den dovolené, kdy naprší více než pět milimetrů srážek. Pojištění proti špatnému počasí začaly nabízet také dvě francouzské cestovní kanceláře. 

Můžeme si rovnou tykat

K reklamaci může vést i rozdílné naladění účastníků zájezdu. Jako ve skupině šedesátníků, kteří se letos sešli na poznávacím zájezdu po západním pobřeží USA.

Po přistání na letišti se jeden z cestovatelů rozhodl „prolomit ledy". Postavil se před skupinu a konstatoval: „Stejně jsme tu všichni staré rašple, tak bychom si mohli tykat."

Tato formulace se však dotkla dámy srovnatelného věku, která se ohradila, že si jako stará rašple nepřipadá a s mužem se odmítá vůbec bavit, natož aby si s ním tykala. Z opačné strany se vrátila vulgarita, která ženu roztrpčila natolik, že požadovala, aby zástupce cestovní kanceláře muže okamžitě vyloučil ze zájezdu. Ten to odmítl. Žena pak raději odcestovala do České republiky na vlastní náklady, než aby v jedné skupině s „hrubiánem" pokračovala v cestě.

Tím však peripetie neskončily. „Dáma požadovala po cestovní kanceláři nejen vrácení plné ceny zájezdu, ale také omluvu ve třech celostátních denících. Samozřejmě neuspěla, ale v tom okamžiku se do problému vložil manžel oné dámy. Zavolal majiteli cestovky a nabídl, že mu příslušnou částku pošle, když ji pak cestovka jakoby vrátí jeho paní. Při té příležitosti se majitele kanceláře otázal, zda je šťastně ženatý. Když odpověděl, že ano, muž konstatoval: vidíte, a já jsem jenom ženatý," popisuje Okamura konec příběhu.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Všichni policajti jsou svině

    Občas nemusí dojít ani k reklamaci a historka přesto stojí za zmínku. Jako zájezd na Nový Zéland, na němž se sešli dva individuální cestující. Sedmdesátiletý senior, bývalý politický vězeň z 50. let a pětadvacetiletý policista, který dostal zájezd jako dar od ministerstva vnitra za to, že zachránil život dvěma dětem. Protože ani jeden z mužů nechtěl platit příplatek za jednolůžkový pokoj, ubytovala je cestovní kancelář společně.

    Ke konfliktu došlo už první večer. „Starý pán se nechal slyšet, že jsou stejně všichni policajti svině. Mladý muž, oceněný za záchranu dětských životů namítl, že všichni nejsou stejní a že už je jiná doba. Starý pán jej místo další diskuse rovnou přetáhl holí," tlumočí příběh Okamura.

    Oba muži spolu odmítli bydlet na jednom pokoji. A protože ani jeden nebyl ochoten připlatit si jednolůžkový pokoj, aby přítomností toho druhého nemusel trpět, zaplatila náklady na oddělené pokoje cestovní kancelář.

    Cestovky nechtějí přijít o klienty

    Případy, kdy cestovní kancelář připlatí klientům za lepší ubytování, nejsou tak výjimečné.

    „Egyptské hotely jsou proslavené tím, že prodávají víc lůžek, než reálně mají. Delegáti pak po příjezdu do hotelu často čelí situaci, kdy pro část jejich klientů nejsou v hotelu místa. Když je ubytování o něco horší než byl původní hotel, reklamace jen prší. Samozřejmě oprávněně, to nelze popřít," říká majitel cestovní kanceláře, který si přál zůstat v anonymitě. Dodává, že lidé, kteří naopak místo tří hvězdiček bydlí v hotelu o třídu lepším, obvykle toto „neodpovídající" ubytování nereklamují, ačkoliv i v tomto případě uhradí rozdíl cestovní kancelář.

    Některé cestovky jsou ale shovívavé i k méně oprávněným stížnostem klientů. Jako například jedna menší kancelář ze západních Čech. „Starší pár si stěžoval, že písek v mořském letovisku byl příliš suchý a bylo jej tam navíc příliš mnoho, takže jej údajně měli všude," říká majitel kanceláře. „Jenže právě podobní lidé jsou našimi typickými zákazníky. Sami si dovolenou organizovat nechtějí a nejspíš ani neumějí, přinejmenším kvůli neznalosti jazyků," vysvětluje. Reklamaci sice neuznal, ale poskytl jim mimořádnou slevu na další letošní dovolenou.

     

    Právě se děje

    Další zprávy