Zdražení letenek? Aerolinky si to teď nemůžou dovolit

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 8. 2009 6:53
Ceny už nemají kam klesat, případné zdražení však nebude výrazné
Ceny letenek tlačí dolů i konkurence nízkonákladových společností
Ceny letenek tlačí dolů i konkurence nízkonákladových společností | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Levnější už nebudou, ceny letenek půjdou zase nahoru, shodují se už delší dobu odborníci z oblasti cestovního ruchu. Jenže zdražování zatím nepřišlo, ceny stále zůstávají rekordně nízko.

Zdražování přijde později, říkají nyní odborníci. To jistě potěší všechny, kdo právě teď leteckou cestu do zahraničí plánují.

„Ceny letenek jsou nyní jedny z nejnižších v historii. Aerolinky totiž v návaznosti na krizi upravily své letové řády už na jaře. Pro jistotu snížily počet takzvaných rotací, tedy počty letů mezi jednotlivými destinacemi," vysvětluje mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Aerolinky myslely na vliv hospodářské krize předem a cestující tak nemusí doplácet na prázdná letadla.

V současnosti se podle něj mírně zvedly ceny mimoevropských letů, u nichž však v polovině srpna končí sezona. Na podzim by tedy podle něj do některých destinací mohly ceny dokonce klesat.

Bez větších výkyvů

Přes úpravu letových řádů se i velké letecké společnosti dostaly v letošním prvním pololetí do ztráty. Další odliv klientů si tak nemohou dovolit. A právě cena letenky je v boji o klienta jedním z nejmocnějších nástrojů.

„Právě vzhledem k nižší poptávce nemohou nyní dopravci příliš zvyšovat ceny," potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. "Předpokládám proto, že budou spíš stagnovat na současné úrovni. Pro další pokles totiž už nezbývá prostor a velký růst si nemohou společnosti dovolit," dodává.

Podobně mluví i ti, kdo pozorně sledují nabídku řady leteckých společností. „Ceny se drží velmi nízko a rozhodně nemáme žádné signály, že by měly stoupat. Samozřejmě se na nich odráží sezónnost v jednotlivých částech světa, ale žádné mimořádné výkyvy nečekáme," konstatovala Leona Špačková, marketingová ředitelka společnosti Student Agency.

Pozor na cenu ropy a krachy

Cenu letenek by však mohla zvýšit rostoucí cena ropy v posledních dnech.

„Je obvyklé, že když cena ropy roste, aerolinky zavádějí palivové příplatky. Ty se pak většinou drží o něco déle, i když už cena ropy opět klesá," podotýká analytik Moravanský. Podle něj je však pravděpodobné, že letecké společnosti mají dlouhodobé kontrakty na palivo se zafixovanou cenou. "Je tedy možné, že i když bude ropa nějakou dobu zdražovat, mají zajištěné dodávky za nižší cenu," říká.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si zájezd dle svého přání

    Cenu letenek z České republiky však může podle něj může ovlivnit i dění kolem nízkonákladové slovenské společnosti SkyEurope. Ta je v současnosti druhým největším dopravcem na pražském letišti a potýká se s finančními obtížemi. Těch by jí měl zbavit rakouský investor.

    Pokud by se však SkyEurope zachránit nepodařilo, tlak konkurence na Ruzyni by se snížil a ostatní aerolinky by si do destinací, obsluhovaných slovenskými aerolinkami, mohly dovolit nasadit o něco vyšší ceny.

    Podívejte se: Toto jsou nebezpečné aerolinky. Čím letíte na dovolenou?

     

    Právě se děje

    Další zprávy