ČSA spoří, sbohem dají pětině lidí, a to včetně pilotů

Ekonomika Ekonomika
3. 8. 2009 18:18
Aerolinky propustí až 860 lidí napříč celou společností.
Propouštění se nevyhne a ni pilotům, mechanikům nebo letuškám.
Propouštění se nevyhne a ni pilotům, mechanikům nebo letuškám. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Až 860 svých zaměstnanců propustí České aerolinie od letošního září do března příštího roku. V tomto týdnu hromadné propouštění oznámí na příslušném Úřadu práce. Informovala o tom ČTK s odvoláním na tiskovou mluvčí aerolinek.

Pro společnost, která nyní zaměstnává téměř 4600 lidí, to znamená, že dá sbohem pětině zaměstnanců.

„O nutnosti snížit počet zaměstnanců byly na setkání s vedením společnosti informováni zástupci odborových organizací. V nejbližších dnech budou probíhat jednání s každou z odborových organizací s cílem najít způsob, jak zmírnit dopady do sociální oblasti," řekla agentuře mluvčí Hana Hejsková.

Uvedený počet propuštěných podle ní představuje horní hranici celkového snížení stavů. Odejít budou muset lidé ze všech částí firmy, nejspíš včetně některých pilotů, mechaniků nebo letušek.

Kolik lidí přesně ČSA opustí, bude podle ní jasné až po konci jednání s odbory. Rozložení propouštění do sedmi měsíců souvisí s úbytkem letové kapacity a útlumem poptávky po létání.

Další „obětí" dopadu krize na aerolinky bude i jediná celoroční dálková linka Praha - New York. Škrty v rámci rozsáhlých úspor, které firma zavede na podzim, postihnou i evropskou síť.

 

Právě se děje

Další zprávy