Hoteliéři hlásí o třetinu méně hostů, chtějí nižší DPH

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2009 8:35
Ne za všechno ale může krize
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Letošní turistická sezóna v České republice patří mezi nejslabší za posledních deset let. Většina ubytovacích zařízení zaznamenala pokles tržeb na jeden pokoj o 20 až 35 procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Zatímco majitelé hotelů a restaurací počítají ztráty, klienti jsou na tom lépe než dříve. Nejen že si mohou vybírat z bohatší nabídky, ale také ušetří díky výhodnějším cenám a slevám.

Ne za všechno může krize

Na poklesu se pochopitelně projevila ekonomická krize a úspory jak ve firmách, tak v domácnostech. Zdaleka ale nejde o jediný důvod.

"V první řadě je nutné konstatovat, že kapacita ubytovacích zařízení v České republice již v roce 2008 převyšovala ve většině regionů poptávku. Zvláště v Praze, která má v současné době více pokojů v hromadných ubytovacích zařízeních než například Vídeň," říká prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.

Počátkem letní sezóny v turistických destinacích ovlivnilo návštěvnost také nepříznivé počasí.

Podle průzkumů ubylo nejvíce hostů z Německa, Anglie, Nizozemska, Japonska a USA.

Neklesne-li DPH, přijde propouštění

Hotely a restaurace dosud nijak hromadně nepropouštějí. "Přestože poptávka klesla, snaží se udržet kvalifikovaný personál. Ve většině hotelů tam, kde zaměstnanci odcházejí, již na jejich místo nedoplňují nové zaměstnance. Nicméně pokud by měla tato situace přetrvávat, budou také hoteliéři a provozovatelé restaurací ke snížení počtu zaměstnanců nuceni přistoupit," upozorňuje Hlinka.

Situaci by podle něj pomohlo urychlené přijetí vládního návrhu na přeřazení služeb restaurací do snížené sazby DPH, které prošlo počátkem léta v Poslanecké sněmovně prvním čtením. "Počítáme, že vedle oživení trhu by toto opatření pomohlo zachovat minimálně 9000 pracovních míst přímo v sektoru hotelnictví a gastronomie," říká Hlinka.

Tuzemské hoteliéry zatím nezachraňují ani čeští turisté. Z průzkumu vyplývá, že domácích hostů zatím nejezdí více než loni. "Češi se snaží více šetřit a celkově se zkrátila jejich délka pobytu, volí raději prodloužené víkendy. Méně utrácejí také v restauracích," dodává šéf asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy