SkyEurope zachraňuje rakouská skupina investorů

Marek Ročkár, Aktuálne.sk
31. 7. 2009 17:05
Investor má ovšem několik podmínek
Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Společnost SkyEurope Airlines je z nejhoršího venku. Podepsala totiž dvě dohody, které jí zabezpečí peníze pro hladký chod v budoucnosti.

Leteckou společnost SkyEurope, která je momentálně pod soudní ochranou před věřiteli, zdvíhá z popela rakouská investorská skupina FOCUS Equity B.V. investicí ve výši 16,5 milionu eur. Klade si však několik podmínek. Jednou z nich je také úspěšné dokončení restrukturalizace podniku.

Fakta o SkyEurope

  • SkyEurope je největším nízkonákladovým dopravcem na pražském ruzyňském letišti a za loňský rok i druhým největším dopravcem na Ruzyni (po ČSA).
  • Sídlí na letišti M. R. Štefánika v Bratislavě a základny má v Praze, Košicích a Vídni. Z těchto čtyř lokalit provozuje asi padesátku linek do téměř celé jižní, západní a střední Evropy; létá též do Maroka, Istanbulu, Kodaně či na Kypr.
  • Firmu založil v listopadu 2001 Alain Skowronek a Christian Mandl s pomocí financí od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), banky ABN-Amro a fondů EU. Létat společnost začala v únoru 2002 na vnitrostátní lince Bratislava-Košice. Od září 2005 jsou akcie firmy obchodovatelné na burzách ve Vídni a Varšavě. Největším akcionářem firmy je investiční fond York Global Finance (29,9 procenta), který jí půjčil zhruba 25 milionů eur
  • Za poslední fiskální půlrok (od října 2008 do letošního března) přepravily SkyEurope 1,25 milionu cestujících, což je meziročně o téměř čtvrtinu méně. Průměrné tržby na jedno sedadlo v témže období vzrostly o 13,1 procenta na 47,4 eura.
  • Od zahájení letového provozu v roce 2002 je SkyEurope stále ve ztrátě. Za poslední fiskální pololetí (od října 2008 do letošního března) vzrostla její čistá ztráta o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč) a provozní výnosy za těchto šest měsíců klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.
  • SkyEurope ke konci března zaměstnávaly 548 osob. (čtk)

Mluvčí SkyEurope Tomáš Kika odhaduje, že k uskutečnění investice by mohlo dojít někdy během letošní zimy: O dalších podmínkách získání investice zatím nechtěl mluvit..

Aerolinky zatím můžou počítat s překlenovacím krátkodobým úvěrem v hodnotě pěti milionů eur, který by měla poskytnout britská společnost Chain Box Technology Ltd.

"Tento překlenovací úvěr použijeme na doplnění interního cash-flow pro potřeby pracovního kapitálu až do realizace dohody o investovaní mezi SkyEurope a FOCUS Equity," říká Kika.

Bratislavský soud nyní kompletuje dluhy vůči SkyEurope evidované do 23. června. "Věřitelé s mohou přihlásit svoje pohledávky. My je potom uhradíme na základe rozhodnutí soudu," dodává mluvčí SkyEurope.

Společnost SkyEurope také ukončila obnovu flotily. Provoz dalších dvou letadel typu Boeing 737-300 bude uskutečňovat na základě dlouhodobé leasingové smlouvy se společností AirSlovakia.

"Flotila SkyEurope Airlines se tak nyní skládá ze čtyř Boeingů 737-700 nové generace, čtyř Boeingů 737-300 a dvou Boeingů 737-500," upřesňuje Kika. 

 

Právě se děje

Další zprávy