Šejkové chtějí do vesmíru, mají třetinu Virgin Galactic

Ekonomika Ekonomika
8. 8. 2009 17:51
Investiční fond z Abu Dhabi koupil 32 procent projektu na vesmírnou turistiku
Branson ještě vyhráno nemá. SpaceShipTwo, který má turisty vynést do vesmíru, je zatím hotov pouze ze 70ti procent
Branson ještě vyhráno nemá. SpaceShipTwo, který má turisty vynést do vesmíru, je zatím hotov pouze ze 70ti procent | Foto: Reuters

Oshkosh - Britský miliardář Sir Richard Branson si může libovat. Poté, co prodal třetinu své "vesmírně-turistické" společnosti Virgin Galactic investičnímu fondu ze Středního Východu, celý jeho dobrodružný podnik získává velký balík peněz. A to v době, kdy jejich přísun projektu přiškrtila globální recese.

Fond Aabar investments zaplatí asi 280 milionů dolarů za 32 procentní podíl ve společnosti. Emirát a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Dhabi tím zároveň získává šanci rozjet svůj vlastní program vesmírných letů.

Virgin už prodala 300 "zajíců v pytli"

Od roku 2004 investovala Virgin Group do projektu vesmírné turistiky přes 100 milionů dolarů. První soukromě dotované pilotované "vesmírné lodě" vyvíjí Virgin ve spolupráci s kalifornskou společností Scaled Composites.

Podle Bransonovy vize bude "dvoutrupé" letadlo jako je Bílý Rytíř 2 vynášet satelity a menší letoun pro pasažéry do výšky 15 kilometrů ze základny v Novém Mexiku. Satelit nebo malá vesmírná loď se pak oddělí od letounu-nosiče a odpálí se do vesmíru.

Vedení Virgin Galactic doufá v začátek prvních komerčních letů během dvou let. Společnost sice ještě neprokázala, že umí vynést pasažéry do vesmíru a bezpečně se s nimi vrátit, přesto má podle AP už 300 rezervací letenek, každou v hodnotě 200 tisíc dolarů.

Mezitím se objevil Aabar - nejaktivnější investiční fond z nejbohatšího ze všech sedmi Spojených arabských emirátů (SAE), ve kterém leží skoro všechny zásoby ropy emirátů.

Šejkové chtějí základnu v Abú Dhabi

Aabar v březnu koupil 9,1 procenta ve výrobci vozů Mercedes-Benz, společnosti Daimler. Počátkem července pak čtyřprocentní podíl v automobilce Tesla Motors v kalifornském San Carlos.

Konstruktér Burt Rutan a šéf Virgin Richard Branson při prezntaci nového raketoplánu Virgin Galactic. USA
Konstruktér Burt Rutan a šéf Virgin Richard Branson při prezntaci nového raketoplánu Virgin Galactic. USA | Foto: Reuters

Vedle akcionářského podílu ve Virgin Galactic dává dohoda státem ovládanému fondu exkluzivní práva na spuštění turistického a satelitního programu v regionu. Vedení Aaabar tvrdí, že plánuje vložit dalších 100 milionů dolarů plus "transakční náklady" na vybudování vesmírné základny v Abu Dhabi a spuštění místního programu malých satelitů.

Konkurenční společnost zaměřující se na vesmírnou turistiku - Space Advantures, Ltd. - oznámila roku 2006 svůj plán postavit základnu za 265 milionů dolarů v severním emirátu SAE Ras al-Khaimah. Od té doby ale k nedošlo v projektu takřka k žádnému vývoji.

Prezident Virgin Galactic Will Whitehorn AP sdělil, že pakt s emirátem Abu Dhabi dává společnosti dostatek prostředků, aby se zaměřila jak na satelitní tak pilotovaný program. Společnost věří, že s vypouštěním satelitů z Abu Dhabi začne do tří let.

Arabský fond investuje do "cool faktoru"

"S nástupem Aabaru na palubu můžeme tuhle kapacitu i urychlit. Věříme, že je tady velká příležitost," prozradil Whitehorn.

Richard Branson se svou matkou Evou a otcem Tedem
Richard Branson se svou matkou Evou a otcem Tedem | Foto: Reuters

WhiteHnightTwo předvedl svůj první veřejný let před dvěma týdny na AirVenture, která každý rok přiláká desítky tisíc milovníků aviatiky z celého světa. Posádku letadla směli tvořit jen zkušební piloti, vedení Virgin prozradilo, že Branson dostal od úřadů na úterní let zvláštní povolení.

Al-Husejní prohlásil, že si myslí, že je schopen proměnit vesmírné lety ve skutečnost. "Když se podíváte na potenciál toho, jak vzrušující to bude... Jsme rádi, že jsme v tomhle partneři. Musím přiznat, že v tom všem je dost ,cool faktoru'," dodal.

Když se po přistání Branson ukázal ve dvířkách letounu, sundal si helmu, sčísl své po ramena dlouhé blond vlasy z čela a vycenil zuby. Řekl, že posádka letěla nádherně a poděkoval Aabaru za to, že do projektu vložil svou důvěru.

"Jedno s druhým je to všechno skoro příliš neuvěřitelné, aby to bylo skutečné," prohlásil ikonický miliardář.

 

Právě se děje

Další zprávy