Japonská tvrz odolala o prsa, Toyota je jednička

Ekonomika Ekonomika
28. 7. 2009 19:35
Japonské automobilky bojují s krizí. Toyota přesto obhájila pozici jedničky.
Hybridní model Prius zachraňuje Toyotě prodeje.
Hybridní model Prius zachraňuje Toyotě prodeje. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Ani čtvrtinový pokles prodejů za půl roku nemohl otřást postavením japonské automobilky Toyota coby světové jedničky v prodeji vozů. A to jej získala teprve letos v lednu.

Automobilka dnes oznámila, že v prvním pololetí prodala 3,56 milionu aut, což znamená propad o 26 procent. Informovala o tom ČTK s odvoláním na agenturu AP. Dřívější jednička na trhu s osobními vozy, americká automobilka GM, která držela tento titul plných 77 let, však na svého rivala ztrácela jen 10 tisíc prodaných vozů.

GM již dříve oznámila pokles prodeje o 15 procent na 3,55 milionu prodaných vozů.

Ještě víc než prodeje aut s emblémem Toyoty na kapotě, poklesla jejich světová výroba - o více než 40 procent. „Světová výroba se kvůli letošním omezením snížila o 40,6 procenta, domácí o 43,7 procenta. Pouze v červnu činil světový pokles výroby přes 23 procent," sdělil agentuře AP mluvčí automobilky Yuta Kaga.

Zájem je o úsporné modely

Ačkoliv podle něj zůstávají měsíční prodeje i výroba pod úrovní loňského roku, jsou již patrné známky oživení. „Pomohly tomu také výborné prodeje hybridní Toyoty Prius a dalších úsporných modelů," dodal mluvčí.

Japonští konkurenti Toyoty na tom nebyli v prvním pololetí o mnoho lépe. Honda snížila světovou výrobu o 33,7 procenta, Nissan o 40 procent, Mazda o téměř 46 procent a Mitsubishi o 55,9 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy