Ostrava chce být jako Vídeň, plánuje nové hangáry

Tomáš Fránek
25. 7. 2009 11:11
Dvě nové haly mají sloužit letecké nákladní dopravě
Ostravské letiště se má do roka rozrůst. Ilustrační foto.
Ostravské letiště se má do roka rozrůst. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ostrava - Letiště v Mošnově by se mělo dočkat další významné investice, která má aiport přiblížit aspoň částečně letištím v Praze nebo Vídni.

Společnost HB Reavis totiž chce na letišti Leoše Janáčka postavit moderní cargo terminál pro leteckou přepravu zboží.

„V současné době je nejbližší cargo terminál podobných parametrů provozován na letišti v Praze, Vídni a Frankfurtu. Na letiště v Mošnově se zboží z Moravskoslezského kraje a přilehlých regionů dováží prostřednictvím silniční dopravy, tedy neefektivně a neekologicky," napsala firma do žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí.

Dvě haly i s pozemky mají obsadit 55 tisíc metrů čtverečních areálu, firma počítá s tím, že stavět by se mělo začít už v příštím roce. Terminál by pak měl být dokončen na konci roku 2010.

„Jako pozitivní byl vyhodnocen vliv na sociálně ekonomickou situaci - areál vytvoří
100 nových pracovních míst. Vliv bude mít regionální dosah a dlouhodobý charakter," uvedli zástupci firmy v záměru poslaném úřadům.

HB Reavis je jedna z největších developerských firem na Slovensku. Na začátku loňského roku firma oznámila, že chce během příštích deseti let investovat v Česku a na Slovensku 1,5 miliardy eur, to je asi 41 miliard českých korun.

Na letišti v Mošnově loni přistálo a vzlétlo přes 17 000 letadel, tedy o zhruba 1200 strojů více než předloni. Hmotnost přepraveného zboží a poštovních zásilek se naopak meziročně snížila zhruba o 460 tun na 1725 tun.

Leteckou přepravu zboží letos ale výrazně ovlivňuje hospodářská krize. Letecké firmy hlásí dvouciferný propad zájmu.

Přerov chystá přestavbu za víc než 2 miliardy

Ostravské letiště není jediné, které plánuje investice do nákladní letecké přepravy.

Přerovské letiště by se v tak budoucnu mohlo také zaměřit přepravu zboží. Navrhuje to podnikatelský plán regionálního letiště v Přerově, který už schválila rada Olomouckého kraje a přerovští radní. Podle studie bude přebudovaní letiště na nákladní stát 2,3 miliardy korun.

Na přestavbu letiště by mělo jít až šest set milionů korun z fondů Evropské unie.

"Studie dosahuje takových odborných parametrů, že může být přednesena Evropské komisi, která rozhodne, zda dosáhneme na prostředky z Regionálního operačního programu střední Morava, případně jiných evropských zdrojů," řekla vedoucí odboru strategického rozvoje kraje Michaela Pruknerová

 

 

Právě se děje

Další zprávy