Porsche vedle Škody. VW souhlasí se spojením

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 7. 2009 16:25
Dozorčí orgány rovněž schválily navýšení kapitálu firmy

Paříž - Šéf německého výrobce luxusních vozů Porsche Wendelin Wiedeking s okamžitou platností opustí firmu. Rozhodla o tom na nočním zasedání dozorčí rada společnosti Porsche Automobil Holding SE.

Wiedeking odejde s tučným odstupným. Podle agentury Reuters mu odchod osladí 50 milionů eur. Šéf na odchodu je ústřední osobností v mocenském boji mezi automobilkami Porsche a Volkswagen. Jeho nástupcem má být dosavadní šéf výroby u Porsche Michael Macht.

Dozorčí rady výrobců automobilů Porsche a Volkswagen dnes zároveň podpořily záměr vytvořit společný koncern.

Winterkorn dnes oznámil, že schválený záměr ještě musí být podrobně rozpracován. Nový obří koncern se podle něj má stát "silovým polem" světového automobilového průmyslu a Porsche v něm má zaujmout pozici jedné z deseti samostatných značek. Takový je plán spolumajitele Porsche Ferdinanda Piëcha, jenž je zároveň předsedou správní rady Volkswagenu a jeho bývalým generálním ředitelem. Do dosavadní devítičlenné koncernové skupiny patří i Škoda Auto.

Součást Volkswagenu

Členové dozorčího orgánu Porsche v čele s Piëchovým bratrancem Wolfgangem Porschem rovněž schválili navýšení kapitálu firmy o nejméně pět miliard eur (téměř 130 miliard Kč) a vyslovili se pro dokončení jednání o investici z Kataru. To má napomoci k oddlužení firmy a urovnat cestu k vytvoření společného koncernu s největším evropským výrobcem automobilů Volkswagen.

Wolfgang Porsche, jenž je podobně jako Piëch členem dozorčích rad obou automobilek, donedávna stál za Wiedekingem a byl proti vytvoření nového společného koncernu. Dnes prohlásil, že vidí další vývoj automobilky Porsche "pozitivně".

Arabský emirát Katar by měl podle informací agentury DPA v prvním kroku převzít 17 procent akcií Volkswagenu a po sloučení Porsche a VW by měl podíl podíl dosáhnout 19 procent. Katar má kromě toho firmě se sídlem ve Stuttgartu poskytnout úvěr 750 milionů eur, aby mohla splatit půjčku ve stejné výši od VW.

Podle zdrojů agentury Reuters má Porsche prodat Kataru "méně než 25 procent" akcií. Každopádně by to znamenalo, že hlasovací práva ve firmě poprvé v její historii získá někdo mimo dosavadní vlastnické klany Porschů a Piëchů, kteří stále kontrolují 100 procent akcií Porsche.

Nadělal dluhy a odchází s miliony

Dnes odvolaný Wiedeking si získal respekt za to, že v 90. letech minulého století automobilku postavil na nohy, teď se ale na jeho hlavu snáší vlna kritiky za to, že se snažil v nejméně vhodné době o převzetí Volkswagenu.

Firma Porsche nakupila snahou o převzetí 51 procent VW dluhy ve výši kolem deseti miliard eur.

V čele firmy Porsche AG stál Wiedeking od roku 1993. Spolu s ním společnost opouští i její finanční ředitel Holger Härter. Oba přijdou také o svá členství v dozorčích radách Volkswagenu a Audi. Automobilka sdělila, že svým odchodem by měli výrazně přispět k uklidnění situace.

Härter si přijde na odstupné ve výši 12,5 milionu, doplnila agentura Reuters.

Wiedeking si jenom loni vydělal 77,4 milionu eur, polovina jeho peněz za odchod má jít na charitu.

 

Právě se děje

Další zprávy