Nejlevnější auto světa má prvního majitele

Ekonomika Ekonomika
17. 7. 2009 15:21
Cena je v přepočtu 40 tisíc korun
Šéf automobilky Rata Tata řekl, že nápad na Nano se v jeho hlavě zrodil v okamžiku, kdy viděl čtyřčlennou rodinu jedoucí na motorce.
Šéf automobilky Rata Tata řekl, že nápad na Nano se v jeho hlavě zrodil v okamžiku, kdy viděl čtyřčlennou rodinu jedoucí na motorce. | Foto: Reuters

Bombaj - Indická společnost Tata Motors v pátek dodá nejlevnější automobil světa Nano prvnímu zákazníkovi. Oznámila to firma. Základní verze automobilu Nano stojí 100 tisíc rupií, tedy necelých 40 tisíc korun.

Společnost představila vůz Nano loni v lednu. Zákazníci si jej ale mohli začít objednávat až letos v dubnu.

Projekt totiž zbrzdily násilné protesty zemědělců, které firmu přinutily přestěhovat hlavní továrnu na výrobu nového automobilu.

Tata Motors doufá, že nízká cena přiměje miliony Indů upřednostnit vůz před motocyklem. V současnosti připadá na tisícovku Indů přibližně devět automobilů.

Polovina objednávek přitom ještě v květnu byla na nejluxusnější verzi automobilu za 185 tisíc rupií (přes 74 tisíc korun), která zahrnuje také klimatizaci či elektrické stahování oken. Podle automobilky si nejlevnější verzi objednalo jen 20 procent zákazníků.

Do Evropy se má auto dostat na přelomu let 2010 a 2011. Mezi nejlevnější auta na českém trhu momentálně patří například Dacia Logan, která prodává od 140 tisíc korun. Automobil Chevrolet Spark je možné pořídit za 164 tisíc a Kia Picanto se prodává za necelých 170 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy