Převodovkový ráj za miliardy, to je i přes krizi Česko

Tomáš Fránek
20. 7. 2009 10:40
Novou výrobu převodovek bude mít Hyundai i Škoda Auto
Nošovická továrna Hyundai zvýší výrobu převodovek na dvojnásobek.
Nošovická továrna Hyundai zvýší výrobu převodovek na dvojnásobek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Pětina firem chce odejít z Česka, průmysl se už osm měsíců po sobě propadá, lidé přestávají nakupovat a nezaměstnanost roste

V záplavě špatných zpráv, které ekonomice v Česku přináší celosvětová krize, se ale přece jenom dají najít dobré zvěsti. A paradoxně jde o zprávy z automobilového průmyslu, který krize postihla snad nejvíc.

Miliardové investice

Česko se totiž stává evropským rájem pro výrobu převodovek, nové továrny postaví jak Škoda Auto v Mladé Boleslavi, tak Hyundai v Nošovicích. Investice dosáhnou miliard korun, nová práce bude pro stovky lidí.

Hyundai už tak podle dokumentů, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, plánuje zvýšení výroby převodovek v Nošovicích ze současných tří set tisíc kusů ročně na dvojnásobek. Výrobu chce firma začít nejdříve v roce 2011 a novou práci získá 256 lidí.

"Česká republika je v současné době významným producentem osobních automobilů, v Evropě se řadí na přední pozice v produkci na obyvatele. Protože v  průmyslové zóně v Nošovicích byla zahájena výroba osobních automobilů Hyundai a rovněž v závodě společnosti Kia Motors v Žilině na Slovensku výroba probíhá, bude odbyt zajištěn právě v těchto dvou závodech," uvádí firma v oznámení úřadům, ve kterém žádá o posouzení vlivu nové výroby na životní prostředí v průmyslové zóně pod vrcholky Beskyd.

"Vliv převodovkárny na imisní a hlukovou situaci může být znatelný především v samotném areálu Hyundai, v rámci celkového provozu společnosti však bude minimální a oproti současnému stavu se situace v podstatě nezmění," slibuje firma v oznámení.

Mluvčí Hyundai Petr Vaněk řekl agentuře Reuters, že firma investuje do své české divize v příštích dvou letech 130 milionů eur (3,4 miliardy korun).   

Dobrovolně do práce

Pozadu nezůstane ani Škoda Auto, která bude převodovky dodávat do vozů celého koncernu Volkswagen. Firma investuje přes 1,5 miliardy korun do rozšíření výroby převodovek.

Kapacita nového provozu dosáhne 1000 kusů denně, výroba zaměstná 270 lidí. "Zahájení výroby je plánováno na konec roku 2010," uvedl Reinhard Jung, předseda představenstva Škoda Auto.

Už nyní je výroba převodovek v Mladé Boleslavi rekordní a nezastavila se ani kvůli hromadné dovolené od 13. do 24. července. Převodovky vyrábí na dvě směny, motory v jedné směně.

"Lidé jdou do práce dobrovolně," uvedl předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

 

Právě se děje

Další zprávy