Letadlo SkyEurope stále stojí v Paříži na letišti

Ekonomika Ekonomika
10. 7. 2009 17:08
Vedení letiště se odvolalo proti rozhodnutí soudu
Boeing 737 stojí na pařížském letišti Orly od 22.června.
Boeing 737 stojí na pařížském letišti Orly od 22.června. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž/Bratislava - Nic nebylo slovenským aerolinkám SkyEurope platné, že francouzský soud tento týden nařídil uvolnit jejich letadlo zadržované několik týdnů na pařížském letišti Orly.

Ačkoliv vedení společnosti ujišťovalo, že jakmile se k letounu dostane posádka, Francii opustí, šéfové letiště měli jiný názor. Proti rozhodnutí soudu se odvolali a SkyEurope, které jsou po ČSA největším pravidelným dopravcem z pražské Ruzyně, se tak musí bez jednoho ze svých osmi letounů obejít i nadále. Dokud nerozhodne odvolací soud.

„Naši právníci vyvíjejí maximální úsilí na to, abychom dokázali to letadlo dostat co nejdříve tam, kam patří, tedy do vzduchu," řekl ČTK mluvčí společnosti Tomáš Kika.

Aby aerolinky mohly uskutečnit prodané lety, musí si místo zadrženého letadla pronajímat jiné, což je zbytečně nákladné a pro společnost nebezpečné. SkyEurope od 22. června požívají soudní ochrany před věřiteli. To je jedna z posledních možností, jak si mohou komplikovanou finanční situaci vyřešit.

Pokud neprokážou, že mají zajištěné financování na další měsíce, od 25. října zůstanou na zemi všechny jejich letouny. K tomuto datu vyprší platnost dočasné licence.

Na pařížském Orly zůstalo letadlo stát ve stejný den, kdy společnost ochranu před věřiteli získala. Ta je platná pro celé území Evropské unie. Vedení letiště požádalo o povolení k zadržení letounu o několik dní dříve, kvůli neuhrazeným manipulačním poplatkům.

 

Právě se děje

Další zprávy