Stávka, která ohrozila sobotní odlety do Řecka, nebude

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 7. 2009 15:30
Dispečeři chtějí zastavit leteckou dopravu nad Řeckem na 24 hodin
Charterové lety i běžné letecké spoje do Řecka nejspíš v sobotu nikam neodletí
Charterové lety i běžné letecké spoje do Řecka nejspíš v sobotu nikam neodletí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jeden den dovolené pryč a namísto pohledu na slunce zapadající do Středozemního moře zase jen sluneční kotouč mizící za siluetami paneláků. Takový začátek dovolené hrozil patnácti stovkám Čechů, kteří mají zítra odletět na dovolenou do Řecka.

Tamní letečtí dispečeři, kteří naposledy protestovali před dvěma týdny, totiž hrozili 24 hodin trvající stávkou, která měla začít hodinu před půlnocí v noci z pátku na sobotu. Z pražské Ruzyně přitom zítra odstartuje nejméně jedenáct letadel směřujících do Řecka.

Nakonec se však protest neuskuteční. Řecký soud totiž stávku zakázal jako nelegální. Jako důvod uvedl, že by způsobila katastrofu v nejvyšší turistické sezóně.

Důvod stávky přitom měl být stejný jako před dvěma týdny, kdy se kvůli čtyřhodinovému přerušení práce na leteckých dispečincích zastavila veškerá doprava v leteckém prostoru nad Řeckem - zastaralé komunikační zařízení na věžích. Operátoři si stěžují, že je tak špatné, že hovor s piloty často přerušují písně z místních rádií.

"Informaci o stávce nám potvrdilo jak řecké řízení leteckého provozu, tak i české ministerstvo dopravy," uvedl mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Společnost Travel Service má v sobotu do Řecka vypravit sedm letů, další čtyři pak České aerolinie. "Pokud bude zcela uzavřen řecký vzdušný prostor, tak nebude možné lety v tu dobu vypravit. Zpoždění by se pak promítla i do odletů plánovaných na neděli," varovala dopoledne mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

Klienti cestovních kanceláří navíc nemají nárok na žádné odškodnění nebo náhradu za neplnění cestovní smlouvy. Podle Tomia Okamury se totiž v případě náhle vyhlášené stávky jedná o "zásah vyšší moci".

Řecko je čtvrtou nejoblíbenější letní destinací Čechů. Vloni jich do této přímořské země přijelo 308 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy