Siemens na Zličíně končí. Propustí téměř tisíc lidí

Ekonomika Ekonomika
2. 7. 2009 14:52
Nikdo nechce firmu koupit jako celek
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín.
Budova továrny Siemens v Praze - Zličín. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Potvrzeno: Závod Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně končí. Na čtvrtečním jednání s odbory to oznámilo vedení firmy.

Propuštění všech 900 zaměstnanců v souvislosti s letošním plánem továrnu zavřít je podle něho neodvratné.

Nepodařilo se najít investora, který by měl zájem koupit firmu jako celek, informoval server iHNed.cz. Nyní společnost jedná s potencionálními investory, kteří mají zájem pouze o její pozemky či stroje.

"Vedení podniku dnes odboráře informovalo o záměru prodat závod bez zaměstnanců. Konstatování, že závod končí definitivně, je předčasné, protože jednání s potencionálními zájemci o koupi podniku stále běží," řekl ČTK předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

"Výpovědi začneme dávat na začátku srpna," potvrdil serveru mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček. Pracovníci dostanou podle dohody z loňského roku odstupné ve výši 16 platů. Protože firma už přestala vyplácet takzvanou výkonnostní prémii, díky které mzdy zaměstnanců za uplynulý rok vyletěly téměř trojnásobně, odstupné bude vypláceno už pouze z průměrného platu.

Ten se loni v podniku Siemens Kolejová vozidla pohyboval okolo 31 400 korun.

Důvodem zavedení výkonnostní prémie loni v srpnu byl tehdejší tlak zaměstnanců na vedení poté, co se dozvěděli o plánu koncernu továrnu zavřít. Díky prémii se zaměstnancům zvedla během roku vyplácená mzda téměř trojnásobně.

 

Právě se děje

Další zprávy