Aerolinky SkyEurope požádaly o bankrotovou ochranu

Ekonomika Ekonomika
22. 6. 2009 9:19
Bratislavský soud jim přiznal ochranu před věřiteli
Foto: Sky Europe

Praha - Bratislavský okresní soud přiznal společnosti SkyEurope Airlines ochranu před věřiteli. Sdělil to v pondělí mluvčí firmy Tomáš Kika.

Společnost se podle něj pro tento krok rozhodla dobrovolně, aby vedení získalo čas na restrukturalizaci a jednání s investory.

SkyEurope by podle svého prohlášení měla nadále provozovat své pravidelné i charterové linky podle platného letového řádu. Je zároveň připravena plnit své závazky vůči svým existujícícm i budoucím klientům, informoval server Sme.sk.

Generální ředitel SkyEurope Jason Bitter počátkem června řekl, že aerolinky potřebují investici ve výši zhruba 20 milionů eur. Firma v té době jednala se třemi investorskými skupinami, přičemž jednání chtěla ukončit do konce letošního roku. "Nepotřebujeme víc než 20 milionů eur, může to být i méně," sdělil Bitter. Výše potřebné finanční injekce je podle Bittera nižší než dříve, neboť společnosti se podle něj daří zlepšovat provozní výsledky.

"Není pochyb, že je to složité, kvůli krizi a kvůli historii naší společnosti, která tak dlouho nevydělává peníze," přiznal Bitter. Společnost od zahájení svých letů v roce 2002 nikdy nevykázala zisk a jejím základním problémem je nedostatek cash flow, tedy volné hotovosti.

Nízkonákladové aerolinky SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem v Praze. Čistá ztráta vzrostla za první pololetí fiskálního roku o skoro 12 procent na 31,93 milionů eur. Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

Najde nízkonákladovka partnera?

Foto: Aktuálně.cz

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka se domnívá, že přiznání ochrany před věřiteli je pro SkyEurope aktuálně nejlepší řešení, které umožní v klidu danou situaci vyřešit. A to buď restrukturalizací skupiny nebo akvizicí. "Tedy, že se SkyEurope stanou nízkonákladovou značkou nějakého většího přepravce," dodává Procházka.

Zároveň ovšem dodává, že v době krize se aerolinkám ideální partner bude hledat těžko. "Silní vlastnící mají sami problémy a u této firmy nikdy nevíte, kde se vám z pod koberce začnou drát další závazky. Pro cestující, kteří již mají nakoupené letenky je to dobrá zpráva. Ale pro ty, kteří se na nákup chystají to bude hodně těžké rozhodování. Stěžejní bude informace, do kdy bude nad SkyEurope držet ochranou ruku soud. V této periodě by měli být cestující v relativním klidu."

Současná krize zasáhla letectví těžce. Letos by měly celkové ztráty zhruba 230 leteckých společností ve světě dosáhnout devíti miliard dolarů, odhadlo Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu.

 

Právě se děje

Další zprávy