Maďaři kupují 50 Airbusů, chtějí být jedničkou v Evropě

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2009 19:55
Nízkonákladové aerolinky společnost Wizz Air chtějí nakoupit celkem 132 Airbusů A320.
Letadlo společnosti Wizz Air
Letadlo společnosti Wizz Air | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nízkonákladová letecká společnost Wizz Air, která létá z Prahy do osmnácti evropských destinací, podepsala na pařížském aerosalónu smlouvu na koupi 50 letadel Airbus A320.

Koupě padesáti strojů je součástí ambiciózního plánu Wizz Airu na expanzi ve střední a východní Evropě. Společnost, která dosud provozuje 24 Airbusů A320, jich chce nakoupit celkem 132.

Šéf Wizz Airu: chceme být aerolinky první volby

"Nová objednávka je v souladu s naším plánem růstu a podtrhuje naši aspiraci stát se aeroliniemi prvního výběru ve střední a východní Evropě," řekl výkonný ředitel společnosti Wizz Air József Váradi.

Společnost tak chce rozšířit síť jedenáct svých základen v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Ukrajině a České republice. Během příštích deseti let také plánuje rozšířit seznam destinací. A320 je podle Wizz Airu i Airbusu pro tento plán ideální.

„Model A320 nabízí skvělou ekonomiku provozu a vysokou atraktivitu pro pasažéry. Je to také ekologicky nejefektivnější letoun ve své třídě," uvedl John Leahy, výkonný ředitel pro péči o zákazníky společnosti Airbus.

„Ekonomický provoz A320 je základem pro to, abychom mohli udržet naše fungování na co nejnižší nákladové úrovni," doplnil ho za Wizz Air Váradi.

Mladá letecká společnost, která na trhu působí teprve pět let, tak za podpory svého hlavního investora Indigo Partners plánuje masivní rozvoj v době, kdy je naopak většina konkurentů nucena škrtat a zeštíhlovat¨.

Letadlo společnosti Wizz Air
Letadlo společnosti Wizz Air | Foto: Aktuálně.cz

„Všechna letadla Wizz Air budou konfigurována v pohodlném systému jedné třídy s kapacitou až 180 pasažérů. Typ motorů zatím vybrán nebyl," sdělila mluvčí společnosti Markéta Ševčíková.

Airbus A320 je letounem s jednou uličkou sedadel. „S počtem 6 320 prodaných kusů a přes 3 850 již fakticky dodaných letounů pro více než 300 zákazníků a operátorů po celém světě je A320 celosvětově nejprodávanější rodinou letounů s jednou uličkou," píše Airbus.

Cenu kontraktu společnost neupřesnila, podle agentury AP má hodnotu 3,8 miliardy euro.

Galerie: Paříž zažila premiéru, Rusové ukázali Suchoj Superjet 100

 

 

Právě se děje

Další zprávy