Saab kupuje výrobce sporťáků se 45 zaměstnanci

Tomáš Fránek
16. 6. 2009 14:10
Automobilku získá výrobce luxusních vozů Koenigsegg
Ústředí Saabu ve švédském městě Trollhattan.
Ústředí Saabu ve švédském městě Trollhattan. | Foto: Reuters

Stockholm - Automobilka Saab, kterou jako jednu z prvních dostala krize téměř na kolena, má po měsících vyjednávání nového majitele.

General Motors dnes podle agentury AP podepsal dohodu o prodeji švédskému producentovi luxusních vozů Koenigsegg. "Prodej by měl být uzavřen do konce třetího čtvrtletí letošního roku," uvedla evropská část společnosti General Motors na svých internetových stránkách. Podmínky prodeje zveřejněny nebyly.

Bláznivé řešení

Už minulý týden, kdy se začalo mluvit o tom, že Koenigsegg Saab koupí, to vyvolalo překvapivé reakce. "Zní to trochu bláznivě," uvedl například deník Svenska Dagbladet.

Koenigsegg minulý rok prodal jenom dvacet mimořádně drahých sportovních aut. A experti i média spekulují, kde firma se 45 zaměstnanci vezme peníze na záchranu Saabu.

Prezident evropské části GM Carl-Peter Forster ale řekl, že jde o správnou volbu. "Koenigsegg je skupina s jedinečnou kombinací inovace, podnikatelského ducha a finanční síly," uvedl.

Saab bude peníze potřebovat, jenom General Motors dluží přes 830 milionů eur, podnik je dvacet let ve ztrátě. A aby mohl pokračovat ve výrobě potřebuje stamilióny eur. 

Nový charakter

Společnost Koenigsegg byla založena před 15 lety a ceny jejích vozů se pohybují kolem jednoho milionu dolarů. Podle experta na automobilový průmysl Mikaela Wickelgrena má Koenigsegg se Saabem jiné úmysly než GM, které jsou řízeny především objemem výroby. "Předpokládám, že noví majitelé budou chtít pro Saab vytvořit nový charakter, zřejmě ve smyslu jedinečnosti a specifičnosti. Jinak té dohodě nerozumím," míní podle agentury ČTK.

Saab se 20. února uchýlil pod soudní ochranu před věřiteli.


 

Právě se děje

Další zprávy